Josef Hadad, Casa Vernescu
Ingrediente: Doua vinete, doi morcovi, o jumatate de telina, praz, sare, piper, patrunjel, un paharel cu vin alb, trei rosii, usturoi, ulei de masline.
Pasul 1. Vinetele se pastreaza cu coaja, se taie (pe lungime) in felii subtiri si se prajesc in tigaie cu ulei de masline pana devin aurii. Pasul 2. Morcovii, telina si prazul se taie cuburi si se prajesc. Se adauga sare si piper dupa gust, iar la sfarsit se stropeste cu vin alb. Compozitia nu trebuie lasata mult pe foc ca sa nu devina pastoasa.
Pasul 3. Umplutura se asaza pe feliile de vinete si se ruleaza fiecare in parte, ca niste trabucuri. Se asaza in tava si se baga la cuptorul bine incins pana se rumenesc.
Pasul 4. Sosul se prepara in tigaie, din rosii decojite si taiate in cubulete mari, usturoi tocat foarte marunt, sare, piper si bulion.
Pasul 5. Garnitura va fi din frunzele verzi ale prazului. Se taie pe lungime, ca niste spaghete groase. Se prajesc putin in ulei de masline, pentru a prinde crusta.
Pasul 6. Se pune sos de rosii pe o farfurie mare intinsa si se asaza cateva rulouri din vinete. Farfuria se decoreaza apoi cu firele de praz prajite.
“Vegetables stew”
Ingrediente pentru o portie: un dovlecel, o vanata, 50 g fasole verde, un morcov, 5-6 ardei grasi, o jumatate de telina, 3 cartofi, 200 g conopida, 200 g rosii in bulion, 50 g usturoi tocat, busuioc proaspat.
Curatam legumele si le tocam. Calim ceapa, morcovul si telina. Adaugam rosiile, fasolea verde si conopida. Se lasa sa dea in fiert (trebuie sa le lasam un pic mai tari, sa-si pastreze vitaminele). Se adauga sare, piper, usturoi, putin vin alb si busuiocul proaspat.
Ciuperci “colorate”
Timp de preparare:
10 minute
Ingrediente pentru o portie: 50 g ceapa, 150 g ardei gras, 250 g ciuperci, 200 g rosii, sare, piper, usturoi tocat, cimbru, 50 ml suc de rosii.
Taiem legumele, apoi calim ceapa cu ardeiul, in putin ulei cu sare si adaugam ciupercile taiate cubulete. Calim ciupercile pana scad, adaugam rosiile, sucul de rosii. Le dam in fiert, dupa care punem sare si piper dupa gust.
Legume de anotimp
Reteta lui Petre Mircea, bucatar-sef la restaurantul Wu Xing
Timpul de preparare:
10 minute
Ingrediente pentru o portie:
– o jumatate de castravete
– 30 g broccoli
– 30 g fasole verde
– 30 g varza rosie
– 30 g bambus
– 30 g ciuperci de iarna
– 30 g urechi de lemn (ciuperci chinezesti)
Mod de preparare: Calim legumele taiate in doua polonice de ulei, dupa care le scoatem intr-o sita. Intre timp, pregatim sosul din usturoi tocat (o lingurita si jumatate), vin alb (o lingura), supa de pui (un polonic). In acest sos, punem legumele, dupa care adaugam sare si putin zahar. Mancarea se leaga cu amidon.