Acum, ea servește ca soldat în Garda Națională din Carolina de Nord și antrenează forțele operațiunilor speciale în cadrul Fort Bragg. În ultimele săptămâni, însă, lumile ei s-au ciocnit când a fost trimisă în România ca parte a unui grup de trupe ale Gărzii Naționale din Carolina de Nord care efectuează exerciții de antrenament aici.
Lupescu a povestit pentru care este viața ei și cum a reușit să ajungă unde este azi. „Sunt pe aproape de vârf, dacă nu l-am atins chiar. Povestea mea este una de succes”.
Lupescu, care locuiește în Raeford, este face parte din Batalionul 30, batalionul de suport al Brigăzii 230, compania medicală „Charlie”.
În România este însărcinată cu Batalionul 5, 113-lea regiment de artilerie de câmp – fiind unul dintre cei 200 de soldați locali care au fost dislocați în Europa pentru a participa la un exercițiul Saber Guardian 17 alături de alte 22 de națiuni.
Soldații – care operează sistemul de rachete de artilerie de mare capacitate M142 sau HiMARS – lucrează cu aliații internaționali, construind în același timp pregătirea pentru o potențială apărare a Europei împotriva agresiunii rusești. Se așteaptă ca ei să se întoarcă în Carolina de Nord în cursul acestei luni.
În România, Lupescu este ofițer de legătură și un traducător part-time între trupele românești și cele americane. Chiar dacă majoritatea românilor vorbesc engleza, ea a spus că este acolo pentru a se asigura că nimic nu se pierde în traducere. Prezența ei i-a luat prin surprindere pe unii dintre soldații români, mai ales atunci când vorbește în limba ei maternă. „Se opresc și mă privesc din cap până în picioare”, a spus Lupescu.
În cele din urmă, soldații sunt mândri să-și vadă unul din ei în uniformă militară americană, a spus ea. Ei întreabă despre viața din America și munca ei în armată. Lupescu le spune adevărul: „Nu am avut decât experiențe bune”.
Citește și: Reacția Danielei Gyorfi după moartea Denisei Manelista. Ce a transmis vedeta
Dar asta nu înseamnă că viața în America a fost întotdeauna ușoară. Lupescu a venit în America în 2000 la vârsta de 21 de ani. Nu a plănuit să devină american, dar s-a îndrăgostit de țară. Au durat 12 ani pentru a deveni un rezident permanent. Și încă câțiva ani să-și obțină cetățenia. Lupescu a spus că știa că era un proces lung, dar nu se aștepta să dureze atât de mult.
Născut la București și fiică a doi profesori, Lupescu a spus că a crescut cu o dragoste de America, alimentată în mare parte de Hollywood. „Am fost întotdeauna fascinată de cultura americană”, a spus ea. Astfel că atunci când i s-a ivit ocazia a venit să călătorească în Statele Unite nu a ezitat.
În iunie 2000, ea a sosit la Lancaster, Pennsylvania, pentru a lucra ca și consilier pentru o tabără Scout Girl. Acolo, s-a îndrăgostit de țară și a solicitat naturalizarea.
În România, Lupescu a studiat vioară și pian, a studiat stomatologia la facultate și vorbea perfect franceză, engleză și spaniolă. Dar în America, în timp ce își aștepta cetățenia a trebuit să se mulțumească cu orice fel de locuri de muncă a putut găsi, astfel că a lucrat în construcții, chelneriță și secretară. A curățat casele, a spălat vasele și, pentru o vreme, chiar a condus un camion. În tot acest timp a călătorit prin țară, locuind în Michigan, Illinois și California.
În Arizona, ea s-a întâlnit cu bărbatul care avea să devină soțul ei, Jeremy. „Am devenit localnic al Caroliniei de Nord prin căsătorie. Aici mi-am găsit locul”.
Citește și: Melodie în memoria Denisei Manelista. Versuri sfâșietoare | VIDEO
Lupescu a spus că este mândră de toate slujbele pe care le-a avut. Începând cu anul 2010, ea a lucrat ca instructor al soldatilor operatiuni speciale la Camp Mackall. În 2013, la vârsta de 35 de ani, sa alăturat Gărzii Naționale din Carolina de Nord.
În timp ce aptitudinile sale lingvistice ar face-o să fie un candidat natural pentru a deveni lingvist în cadrul armatei, faptul că nu era cetățean a însemnat că nu a putut obține autorizația de securitate necesară pentru această slujbă. În schimb, a devenit medic de luptă – condusă de o necesitate care stă la baza de a avea grijă de ceilalți. ”Îmi găsesc fericirea în a avea grijă de ceilalți”, a explicat românca.
Ca parte a Gardei Naționale din Carolina de Nord, ea a descoperit rapid că i s-a cerut să îndeplinească sarcini suplimentare în afara locului de muncă ales. Garda Națională din Carolina de Nord are un program de parteneriat de stat cu forțele armate moldovenești. „Le-am explicat că le pot fi de folos deoarece în Moldova limba oficială este româna „, a spus Lupescu. A început să călătorească cu trupele în Moldova pentru vizite regulate. Iar când liderii moldoveni vizitează Carolina de Nord, ea este adesea acolo.
La 1 aprilie 2016, Lupescu a devenit oficial cetățean al Statelor Unite.
Când a fost dislocată în România la începutul lunii iulie, a fost prima dată când Lupescu s-a întors în țara sa natală în uniforma militară americană. Ea spne că îmbrățișează ambele părți ale vieții ei.
„Să fii român este un lucru genetic. Există o anumită dozî de mândrie că ești român”, a mai spus Lupescu.
Întoarcerea în România cu colegii Gărzii Naționale este o oportunitate unică, spune românca. „Sunt mândră să le arăt despre ce este vorba în România. Le spun că românii sunt un popor foarte cald și energia lor – dacă o permiteți – vă va copleși”.
Citește și: EXCLUSIV/ De la Băsescu încoace, viața în Nana merge cu hopuri. Morților li se iau terenurile, iar viilor, recoltele
Foto: Revista Forețelor Terestre și US Army
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro