România, alături de Polonia și Slovacia, a intervenit astfel pentru a doua oară, în decurs de două săptămâni, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă.
Rețeua electrică ucraineană reușește cu greu să facă față distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești, furnizorul național fiind nevoit să întrerupă prin rotație curentul.
Restricțiile de sâmbătă, în furnizarea curentului electric, în orașele Harkov, din est, și Krivoi Rog, din sud, au fost prelungite și pentru duminică.
Compania națională ucraineană precizează că ajutorul de energie furnizat de țările vecine nu a depășit 2% din consumul zilnic total al Ucrainei.
Totuși, după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic, la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, Ucraina și-a mărit puternic importurile de energie electrică şi a oprit exporturile.
„Nu sunt planificate deficite de energie electrică sau asistenţă de urgenţă pentru ziua curentă”, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat.
Potrivit oficialilor ucraineni, aproximativ 139 de megawaţi oră (Mwh) ar putea fi exportaţi duminică, cu importuri de 8.430 Mwh.
FOTO: Hepta