În ianuarie 2017, excedentul bugetar a fost de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB.
”Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+23,1%), din impozitul pe salarii şi venit (+12,6%) şi din veniturile nefiscale (+10,5%). Încasările din impozite şi taxe pe proprietate cresc cu 41,4% faţă de luna ianuarie 2017, iar incasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii cu 17,8%”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Creșterea veniturilor din contribuții sociale vine după ce de la 1 ianuarie se aplică trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, măsură care a fost foarte contestată de către sindicaliști, pe motiv că amenință lefurile angajaților. Revoluția fiscală a venit cu o grămadă de probleme, de la salariați care trebuiau să plătească statului contribuții mai mari decât sumele încasate, până la haosul generat de Declarația 600.
În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creştere de 7,8%, potrivit Ministerului Finanțelor. Trebuie menționat, ănsă, că în luna ianuarie se încasează și TVA pe cumpărăturile din luna decembrie, când este perioada de Sărbători
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt în sumă de 1,2 miliarde lei.
Cheltuieli mai mari cu 26%
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde lei, au crescut în ianuarie în termeni nominali cu 26,4% faţă de ianuarie 2017.
Cheltuielile de personal cresc cu 18,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în 2017.
De asemenea, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 27,1%.
Pensiile și salariile de la stat
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 13%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, şi cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.
Pensiile vor crește din nou în acest an, iar Eugen Teodorovici a recunoscut că transferul contribuțiilor s-a făcut pentru a salva sistemul de pensii.
Investițiile au crescut și ele
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 476,2 milioane lei, cu 55,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.