Practic, mortalitatea maternală a cunoscut o creștere exponențială în acești ani: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020.
În ceea ce privește rata mortalității infantile, aceasta este în ușoară scădere la nivelul mediei pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în anul 2020. Cu toate acestea, disparitățile dintre județe rămân în continuare mari, atrage atenția organizația.
Astfel, în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).
„Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației „Salvați Copiii România”.
Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2020, două județe, Satu Mare și Tulcea, depășesc rata de 10 la mie, în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an.
Județele cu cea mai mare rată a mortalității infantile:
- Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii;
- Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii;
- Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.
În schimb, județele cu cea mai mică rată a mortalității infantile sunt:
- Municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii;
- Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii;
- Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii;
- Iași – 3,6 la mia de copii născuți vii;
- Vrancea – 3,9 la mia de copii născuți vii.
Spitalele nereformate, absența controalelor medicale periodice și lipsa resurselor materiale își pun amprenta asupra femeilor gravide și a mortalității infantile.
Salvați Copiii România:
„Salvați Copiii România” precizează că anul trecut a accelerat programul de dotare a unităților medicale și a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național: astfel, în 2021 au fost dotate 24 de spitale cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 de euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, rampe de oxigen și mobilier medical.
Numai în București, spune organizația, șase unități medicale au primit aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro. Astfel, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală două ambulanțe performante și aparatură medicală de ultimă generație.
„Salvați Copiii România” precizează că în ultimii 11 ani a investit peste șapte milioane de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii.
Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro