• Într-o comună din vestul țării, un atelier de croitorie a donat măști pentru navetiști, poștași și lucrători comerciali.
  • În județul Bacău, un anunț de la DSP a ajuns prea târziu.
  • Teoriile conspirației, care circulă prin sate, la fel ca prin orașe, liniștesc în aparență, dar oamenii simt că ceva le amenință viața.

44% din populația României trăiește în mediul rural și modelările matematice ale SRI arată că retragerea la țară și micul urban a multora dintre românii sosiți din Italia, Spania și Franța poate fi un factor greu de anticipat în extinderea epidemiei.

În comuna Petriș, din estul județului Arad, spre Țara Moților, sunt două persoane în izolare la domiciliu. Acestea s-au întors din Italia în primele zile din martie. La început, oamenii din sat s-au speriat și i-au cerut primarului pe Facebook să le spună cine sunt aceștia.

”Nu va supărați sunt persoane apropiate d-voastră de nu le anunțați public.”

”Se poate ști despre cine este vorba și mai exact unde stau în Petriș?”

”Despre cine este vorba sa știm și noi?”

Primarul Irina Lazăr – Onescu, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, le-a răspuns cu calm că e important că oamenii devin conștienți de importanța prevenției, dar ea este acolo pentru a se asigura că toată lumea este protejată. ”Atât de virus cât și de gura lumii.”

Dezinfectant la priveghi 

La mai mult de o săptămână de la discuția cu cetățenii pe Facebook, primarul din Petriș a spus că spiritele s-au liniștit în comună. 

Satele României în vremea coronavirusului. Cei 44% neacoperiți de televiziuni: ”Când o să înceapă să moară careva atunci o sa își dea seama”

A fost primul șoc. Mă bucur că s-au speriat un pic. Oamenii râd de subiect și spun că nu există. Dar când e aproape de casa lor, încep să se teamă de un virus care acum 20 de minute nu exista.

Irina Lazăr – Onescu, primar Petriș

Primarul povestește că la un priveghi care a avut loc zilele astea, s-a pus dezinfectant la intrare, scaunele au fost așezate la distanță, iar pomenile nu s-au mai ținut în interior. ”La noi, s-au conformat destul de bine.”

Irina Lazăr – Onescu a implicat toți oamenii cu autoritate din sat ca să crească conștientizarea în rândul sătenilor.

Satele României în vremea coronavirusului. Cei 44% neacoperiți de televiziuni: ”Când o să înceapă să moară careva atunci o sa își dea seama”

foto: facebook/Irina Lazăr – Onescu

”Am înregistrat mesaje de la medicul de familie, de la postul de poliție, de la directorul de școală”. Le-a postat apoi pe grupul de Facebook al comunei, unde cetățenii dezbat problemele din Petriș.

”Fiecare își alege informația care îi aduce liniște sufletească”

În ciuda eforturilor depuse de administrație, știrile false despre coronavirus circulă nestingherite în rândul oamenilor din comună, ca peste tot în lume. 

”Oamenii mai întâi se sperie”, explică Irina Lazăr – Onescu mecanismul. ”Apoi recaută tot felul de informații care să le liniștească sufletul. Își spun că nu există virusul, că e o conspirație. Vrei să crezi că e adevărat. Altfel nu știi ce să faci.”

De aceea, primarul le-a cerut oamenilor să o sune personal când au nelămuriri. ”Când mai dați peste o știre, aveți o întrebare, sunați-mă pe mine și întrebați-mă înainte să puneți ceva pe Facebook.”

Însă nu doar unii cetățeni ignoră gravitatea situației, crede primarul. 

”Foarte multă lume din administrația publică nu ia în serios subiectul. Prea mulți se tem de impactul electoral. Le este teamă că dacă sunt prea duri, lumea o să le zică, lasă-ne cu prostiile.”

Măști pentru navetiști, farmaciști, lucrători comerciali

Comuna Petriș a primit recent 100 de măști reutilizabile din partea unui atelier de croitorie din Timișoara. Sunt pentru cei care vin des în contact cu publicul. ”Le-am dat din oficiu agenților comerciali.”

Apoi, primarul a întrebat pe grupul de Facebook al comunei cine mai are nevoie de măști. Au răspuns farmaciști, navetiști, poștași, oameni extrem de expuși riscului imbolnavirii. Irina Lazăr – Onescu le-a spus că nu sunt din partea primăriei, ci că reprezintă o donație.

”Am specificat ca nu e meritul primăriei. E meritul celor care au inițiat.”

Din păcate, măștile textile nu sunt eficiente în protecția față de noul coronavirus. 

DSP-ul a înștiințat primăria Cașin de două cazuri abia după ce perioada de izolare expirase 

Satele României în vremea coronavirusului. Cei 44% neacoperiți de televiziuni: ”Când o să înceapă să moară careva atunci o sa își dea seama”

După Petriș, sunăm la primăria comunei Cașin, județul Bacău, lângă Onești. Primarul Daniel Soroiu enumeră grăbit măsurile luate în ultimele zile, ca la un extemporal. 

Am întrunit Comitetul Local de Situații de Urgență vineri. După decretul președintelui iar am convocat. Am făcut dezinfecții în primării, la școală. Am închis locuri de joacă pentru copii. Am conștientizat populația.

Daniel Soroiu, primarul comunei Cașin:

Odată enumerate realizările, trece la ce-l doare cu adevărat. 

Nu ne înștiințează la timp DSP-ul.

Daniel Soroiu, primarul comunei Cașin:

Povestește că abia marți a fost anunțat de DSP Bacău că doi oameni din comună trebuiau să stea în izolare. ”Ieri am primit hârtia de la DSP că au fost în zone contaminate.”

Doar că celor doi, întorși din Germania la sfârșitul lui februarie, le expirase perioada de izolare de câteva zile.

Aceștia nu anunțaseră primăria, așa că autoritățile nu au avut habar de ei. ”Dar sunt oameni de familii educate. Au respectat ei [izolarea, n.r.].

Ca să nu se mai întâmple asta, primarul spune că a semnat un protocol cu DSP, prin care să le raporteze zilnic dacă se întorc în comună oameni care trebuie să stea în izolare.

”Dom primar, cam cât durează?”

În comuna Siliștea, județul Brăila, e o singură persoană în izolare, o femeie care a venit din Germania acum 7 zile. 

Persoana când a venit acasă ne-a anunțat. Ne-a anunțat și postul de poliție. DSP-ul până în momentul de față nu m-a sunat.

primarul comunsi Siliștea (Brăila) Ilie Efteme:

Primarul spune că una din cinci persoane din sat sunt plecate în afară. Dar nu se așteaptă să se întoarcă prea mulți. ”Ai noștri sunt plecați de ani de zile. Sunt stabiliți acolo.”

”S-au întors cei care sunt temporari”, explică Ilie Efteme.

”Noi am convenit cu postul de poliție monitorizarea tuturor oamenilor. Facem zilnic o incursiune în fiecare localitate. E foarte ușor de observat dacă s-ar întoarce cineva în sat. Ne cunoaștem foarte bine. Nu avem străini, veniți, sa nu avem cunoștință de ei.”

Oamenii din comună au fost destul de receptivi la măsurile impuse, spune primarul. Dar îl mai întreabă unii, ”Dom primar, cam cât durează?”

”Pregătiți-vă de a întâmpina de aici încolo”, le răspunde aceasta.

”Le aduce el mâncare, apă, le lasă în roabă”

Satele României în vremea coronavirusului. Cei 44% neacoperiți de televiziuni: ”Când o să înceapă să moară careva atunci o sa își dea seama”

În comuna Brebu, județul Caraș-Severin, cele două persoane aflate în izolare nu au venit din străinătate, explică primarul Viorel Mitea Roșca. Nepotul acestora a fost în contact cu unul dintre primele cazuri de Covid-19 din România, tânărul care lucra la Dedeman, în Reșița.

E vorba de doi oameni trecuți de 60 de ani. Fiul lor, care stă în Reșița, îi aprovizionează. ”Le aduce el mâncare, apă, le lasă în roabă.” Polițistul din localitate sau de cineva de la primărie îi verifică dacă respectă izolarea. 

Când o să înceapă să moară careva, atunci o sa își dea seama.

Viorel Mitea Roșca, primarul comunei Brebu:

În comună, nu toată lumea ia în serios ce se întâmplă, adaugă primarul. ”Unii o iau în râs, la alții nu le vine să creadă. Încercăm să le explicăm. Când o să înceapă să moară careva, atunci o să își dea seama.”

Primarul spune că mulți oameni din sat muncesc în Italia, Germania sau Austria. 

”Ne așteptăm să se întoarcă. Toți or să vină acasă. Nu îi mai ține nimeni odată ce se închid firmele.”

”Oamenii sunt conștienți că trebuie să fie cuminți”

Satele României în vremea coronavirusului. Cei 44% neacoperiți de televiziuni: ”Când o să înceapă să moară careva atunci o sa își dea seama”
foto: jurnalgiurgiuvean.ro

La primăria Călugăreni, județul Giurgiu, mai e la birou doar viceprimarul Mihai Popescu. Îl întrebăm câți oameni sunt în izolare la domiciliu în comună. ”Numai puțin, că a venit chiar acum poliția.”

Apoi se aude în spate, ”Tu știi câți sunt?”

”Stați că sună la secție”, explică viceprimarul.

După cercetări de câteva minute, acesta ne spune că e vorba de o singură persoană, venită din Danemarca.

”Ăștia de la frontieră anunță imediat autoritățile locale, iar DSP-ul ne-a anunțat pe noi”, adaugă viceprimarul.

Spune că lumea din comună respectă măsurile impuse, nu prea mai ies din case. ”Nu știu cum e la alți, dar la noi oamenii sunt conștienți că trebuie sa fie cuminti.”

Sâmbătă, 21 martie, la ora 17.30, în România erau 367 de persoane infectate cu noul coronavirus, 4.207 în carantină și 55.198 în izolare.

Citeşte şi:

O veste bună: marile supermarketuri spun că în câteva zile se va rezolva livrarea la domiciliu de alimente și alte bunuri

Colegul de salon al pacientului depistat cu COVID-19 la Spitalul Universitar încă așteaptă să vină DSP

VIDEO L-a lăsat cu mâna întins pe ministrul Eduard Novak! Moment tensionat între Ana Maria Popescu și ministrul Sportului
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO L-a lăsat cu mâna întins pe ministrul Eduard Novak! Moment tensionat între Ana Maria Popescu și ministrul Sportului
BREAKING: Ce a descoperit Marian Vanghelie în telefonul Oanei Mizil. E motivul pentru care a bătut-o
Playtech.ro
BREAKING: Ce a descoperit Marian Vanghelie în telefonul Oanei Mizil. E motivul pentru care a bătut-o
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Observatornews.ro
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Horoscop 28 iulie 2021. Peștii trebuie să țină sub control gândurile negre, ca să nu-și coloreze zilele sumbru
HOROSCOP
Horoscop 28 iulie 2021. Peștii trebuie să țină sub control gândurile negre, ca să nu-și coloreze zilele sumbru
Alex Bodi, în Mamaia cu bolidul pe care l-ar fi vândut deși era pus sub sechestru de DIICOT. Ce număr are mașina de 500.000 €
Știrileprotv.ro
Alex Bodi, în Mamaia cu bolidul pe care l-ar fi vândut deși era pus sub sechestru de DIICOT. Ce număr are mașina de 500.000 €
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
PUBLICITATE
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD