• PLUS: SRI stă bine în localizarea stocurilor de dispozitive medicale și medicamente care încă nu au ajuns în spitale, ca să poată fi rechiziționate, dacă va fi cazul și legea va permite.
  • MINUS: Însă ”sunt destul de confuzi” în ce privește extinderea epidemiei, pentru că e greu de modelat matematic unde au ajuns cei 40.000 de români veniți din Italia, mulți ducându-se în orașele mici sau la țară.

”Primele informări de la SRI cu foarte multe date despre pericolul iminent al COVID-19 asupra României au venit, spre Ministerul Sănătății și ceilalți responsabili, pe 19-20 ianuarie”, a spus pentru Libertatea un om familiarizat cu informațiile ajunse pe masa autorităților. ”Din păcate, în acel moment, unele dintre sugestiile SRI nu au găsit înțelegere la Guvern, chiar dacă ministrul și oamenii din minister de acolo au insistat”. Despre ce e vorba?

1. Au existat informații privilegiate dinspre China, dar recomandările SRI de a uni forțele la achiziții nu au fost urmate

În ciuda degradării din ultima perioadă, relația China – România are un istoric special. Fiind una dintre țările care a sprijinit diplomatic China în perioada în care aceasta nu era nici pe departe puterea de astăzi, România a rămas în memoria instituțională a Beijingului ca un prieten. 

SRI a folosit mai multe canale cu China și a obținut de la autoritățile din Beijing date despre criza din Wuhan și despre cât de agresiv e virusul. Aceste informații însoțite de analiza unei epidemii iminente în Europa au fost puse de analiștii Serviciului pe masa factorilor de decizie din București.

Sursă Libertatea:

Prin diverse canale, unele medicale, dar deblocate inițial diplomatic și prin contactele serviciile secrete, profesorul Streinu Cercel și alți specialiști de la Balș au putut discuta în teleconferințe cu medicii din China, ca să obțină informații actuale despre boală.

A fost clar că pericolul contaminării Europei și României devenise o certitudine. Și că virusul era mult mai agresiv: se răspândea mai repede, rezista pe suprafețe, existau suspiciuni de reîmbolnăvire. 

2. „Ne puteam mișca repede, acum o lună și jumătate”

”Una dintre primele propuneri care a circulat încă din ianuarie în mediile sanitare de la București a fost unirea tuturor forțelor pentru ca toate firmele de farmaceutice, dispozitive și aparatură din România, unele reprezentanțe, să-și folosească cunoștințele și să facă aprovizionări rapide. Ne puteam mișca repede, acum o lună și jumătate. Nu s-a realizat”, povestește un om din industria pharma.

3. S-a ajuns să facem teste puține pentru că nu avem. Premierul Spaniei s-a implicat personal pentru ai săi

”În timp ce premierul Spaniei a pus personal mâna pe telefon și a sunat la firmele din lume, inclusiv în America, la noi s-a mers în continuare pe sistemul licitațiilor, greoi în aceste momente”, spune același specialist. 

Efectul ignorării analizelor SRI, susține el, a fost acela că România n-a mai prins mare lucru de pe piața internațională: de aici, de pildă, numărul mic de teste pe care-l facem. De aici stocurile mici de dezinfectanți. ”Totul a rămas la mâna spitalelor, care fiecare s-au trezit în magazie cu ce aveau sau comandaseră”, spune un om din mediul medical.

4. SRI a atras atenția că există investiția din Sectorul 1 din București și că poate fi folosită

În acest moment, România a ajuns să aibă mai multe cazuri zilnice decât China. Iar Serviciul Român de Informații a oferit autorităților analize despre cum se pot pune cap la cap resursele.

”Unele dintre sfaturile SRI au fost urmate. De pildă, ei au sesizat că, dacă se va ajunge la situația ca bolnavii ușori să fie tratați de acasă, există în Sectorul 1 din București o mare investiție, într-un centru de telemedicină, cu peste 300 de holtere. Iar bolnavii pot fi monitorizați din locuințe”, relatează o sursă apropiată Ministerului Sănătății pentru ziar.

”Ministrul Costache și primarul Tudorache au marșat și au lansat proiectul pilot, folosit deocamdată pentru cei din centrele de contaminare. Au adăugat și brățările de puls, temperatură și localizare, ca să reducă tentația celor izolați de a părăsi locuințele”, explică același om.

5. Se ia în calcul modelul blocării unor zone roșii, ca în Italia. „Cei din SRI sunt și ei destul de confuzi”

Acum, SRI face calcule complexe de posibilă extindere a epidemiei. ”Din acest week-end se vor împlini două săptămâni de când au început să vină oameni masiv din Italia. Va fi dificil, pentru că mulți posibil contaminați au ajuns în urbanul mic sau chiar în rural, unde igiena e precară și oamenii mai puțin dispuși să stea în case sau chiar au nevoie să se miște pentru a-și procura mâncare”, spune un om care cunoaște cum se derulează acum modelele de calcul ale experților din SRI. 

Se ia în calcul modelul Italia din punctul de vedere al restrângerii libertății de mișcare. E posibil să apară restricții și în România de săptămâna care vine.

Sursă Libertatea:

Asta înseamnă declararea de zone roșii, în funcție de întinderea epidemiei. Dar și cei de la SRI ”sunt destul de confuzi”, conform unor specialiști care cunosc situația. ”Modelele matematice și statistice care să arate cum se poate extinde epidemia pe teritoriul României conțin multe necunoscute”, spune sursa.

6. Au localizat stocurile, dacă va fi cazul rechiziționării

O altă mișcare a Serviciului Român de Informații a fost mai ușor de făcut. Prin date de la colaboratorii lor, oamenii din servicii au un tablou a ceea ce statul poate rechiziționa dacă epidemia va intra într-o fază de maximă gravitate, iar legea va permite acest lucru.

Firmele de aparatură medicală au prin depozite, bine păstrate, stocuri de rezervă. SRI le-a monitorizat și le cunoaște. De pildă, se știe că mai sunt ceva ventilatoare prin depozite. Nu sute, dar mai multe zeci. Și tot așa, în privința măștilor, medicamentelor. Ele sunt localizate deja de către SRI, peste tot în țară.

Specialist din industria pharma:

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Observatornews.ro
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"