De Ileana Ilie,

Deşi cumpără alimente mai ieftine după scăderea TVA, patronii localurilor susţin că nu pot transfera integral această reducere în prețurile finale, pentru că au și alte cheltuieli, cum ar fi cea cu mâna de lucru.
De altfel, cei din federația patronatelor din turism recunosc că s-au grăbit atunci când au anunțat că tarifele se vor schimba, deși în realitate au rămas cam aceleași. În cazul alimentelor, Taxa pe Valoare Adăugată a scăzut de la 1 iunie de la 24 la 9%.
De atunci și până la sfârșitul lui august, potrivit INS, mâncarea din magazine s-a ieftinit cu 10%. În schimb, tarifele din restaurante, cafenele și cantine parcă au înghețat, potrivit stirileprotv.ro. Ce-i drept, o reducere de 10% la un meniu de 20 de lei înseamnă doar 2 lei, iar pentru unii ar putea să treacă neobservată.
Datele INS sunt la nivel national. Și teoretic ar trebui să prezinte o medie a evoluției prețurior în zeci de mii de restaurante și cantine. Legea nu obligă restaurantele să reducă prețurile odată cu reducerea TVA-ului. Este decizia fiecărui patron ce face cu banii. Dacă îi păstrează sau îi va folosi pentru a reduce prețurile.
Scăderea mică de prețuri prezentată de INS ar putea fi explicată parțial și de controalele fiscului. În primele 8 luni au fost verificare 3.800 de cluburi și restaurant, de aproape 5 ori mai multe ca anul trecut. Sumele declarate în acest domeniu au crescut cu 25% potrivit direcției antifraudă. Semn că unii patroni s-au speriat și au trecut totul pe casa de marcat. Pentru aceștia un TVA de 9% reprezintă un cost suplimentar, dacă înainte TVA-ul pur și simplu nu exista.

Benny scos din sărite: „M-am uitat pe Instagramul Cristinei Neagu și mi-era rușine, frate!”
GSP.RO

Benny scos din sărite: „M-am uitat pe Instagramul Cristinei Neagu și mi-era rușine, frate!”

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste
HOROSCOP

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste