Vacanta mare e pe sfarsite. Intrebarea este: “Incepe sau nu scoala maine?” Dupa negocierile de marti, dintre sindicalistii din invatamant si Guvern, profesorii sunt hotarati sa nu participe la festivitatile de deschidere a anului scolar. Orele se vor desfasura insa in mod normal, spun ei. Deci, scoala va incepe maine, fara ca dascalii sa fie prezenti in careu.
Profesorii sunt decisi sa boicoteze maine festivitatile de deschidere a anului scolar, dupa ce Executivul le-a oferit o majorare a salariilor cu 14%, si nu cu 50%, cum solicitasera ei. “Maine, profesorii nu vor participa la deschiderea anului scolar. Vor veni la scoala, dar vor sta in cancelarie pe timpul festivitatilor. In felul acesta, dorim sa-i pedepsim pe politicieni, care deja si-au pregatit discursurile pentru aceasta zi. Nu dorim sa-i pedepsim insa pe elevi si pe parinti. Tocmai de aceea, orele se vor tine in mod normal”, ne-a declarat Aurel Cornea (foto mic), presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Tot maine, cele patru federatii din invatamant vor organiza un miting de protest in Piata Revolutiei din Capitala, de la ora 11.00.
9.000 de elevi se lasa de scoala anual
Framantarile din randul dascalilor nu constituie singura problema a sistemului educational din Romania. In acest an, de pilda, pe portile scolilor vor veni cu 100.000 de elevi mai putin ca anul trecut, din cauze demografice, dar si pentru ca multi nu au “chef de carte” sau sunt prea saraci. Asadar, Ministerul Educatiei a estimat ca maine vor fi in careu 3,6 de milioane de scolari, dar dintre acestia peste 33.000 repeta clasa, dupa ce au ratat corigentele sau au avut prea multe. Circa 9.000 de adolescenti nici nu se mai sinchisesc sa se gandeasca la ghiozdan si abandoneaza scoala, in fiecare an. De exemplu, in anul scolar trecut, invatatorii au lasat 7.828 de repetenti si 11.689 de elevi din clasele I –IV corigenti la una sau mai multe materii, cu toate ca fostul ministru Mircea Miclea a interzis repetentia la clasa intai. In total, anul trecut, 139.000 de scolari au invatat foarte prost si au fost nevoiti sa astepte vara ca sa stie daca au “trecut” clasa.
Din cifrele oficiale ale Ministerului Educatiei, in Capitala, care are elevi cat patru judete, sunt si cei mai multi elevi cu astfel de probleme: 17.000 de corigenti si repetenti, din 215.000 de scolari. Urmatorii pe lista “codasilor” sunt scolarii din Prahova, unde 10.624 dintre ei vor repeta clasa sau au trecut cu chiu cu vai.
250.000 de boboci asteapta prima zi
Cei 250.000 de boboci, de 6 si 7 ani, care vor merge pentru prima oara la scoala, vor fi poate cei mai afectati de actiunile de protest, organizate maine, in cazul in care si invatatorii vor boicota festivitatile. Doar in Capitala sunt asteptati la clasa I a ciclului primar circa 14.000 de elevi, cu 500 mai mult fata de anul trecut. “Este un semnal clar ca s-a stopat declinul demografic”, a declarat Marian Banu, inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Potrivit acestuia, pentru 2006, ISMB a suplimentat numarul de locuri pentru clasa I cu 65 de clase a cate 25 de elevi peste cel prevazut, de 12.575.