ANABI, instituția care are misiunea de a identifica și de a valorifica bunurile obținute din infracțiuni și sechestrate, va trece printr-o transformare. Potrivit Ministerului Justiției, proiectul actului normativ „are ca obiectiv o creștere importantă a performanței în domeniul identificării și recuperării activelor rezultate din infracțiuni”.
Ministerul Justiției a transmis că se dorește dezvoltarea capacității ANABI de a crește valoarea activelor sechestrate aflate în portofoliu, care acum se ridică la un miliard de lei, în special prin diversificarea cazurilor speciale de administrare și de valorificare anticipată a bunurilor sechestrate.
Impactul adoptării modificărilor legislative și dezvoltarea infrastructurii logistice a ANABI vor determina o creștere cu 50% a valorii bunurilor indisponibilizate, aflate în administrarea ANABI, acesta fiind un jalon din PNRR, a transmis instituția condusă de ministrul Cătălin Predoiu într-un comunicat.
Cum funcționează ANABI
România a inclus crearea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care asigură legătura între recuperarea și gestionarea bunurilor, în strategia anticorupție 2012-2015 și a adoptat legea pentru crearea ANABI în 2015, instituția fiind operațională din 2016.
Astfel, bunurile care sunt confiscate de la infractori de către Poliție sunt repartizate de către procurori și judecători la ANABI, urmând să fie vândute sau gestionate.
Bunurile imobile confiscate pot face obiectul reutilizării sociale, iar obiectivul ANABI este creșterea veniturilor aduse la bugetul de stat, precum și a celor prin care se asigură despăgubirea victimelor.
ANABI îndeplinește în special următoarele funcții:
- de facilitare a urmăririi și a identificării produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni care ar putea face obiectul unor dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare
- de asigurare a administrării bunurilor mobile indisponibilizate în cadrul procesului penal
- de valorificare a bunurilor mobile sechestrate în cadrul procesului penal
- de publicare pe site-ul său a unor informații actualizate cu privire la fiecare bun imobil confiscat în cadrul procesului penal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro