Oamenii din sudul tarii risca sa se trezeasca cu apa rationalizata daca autoritatile vor activa Planul de Aparare impotriva Secetei. In Mehedinti, deja s-a constatat ca nivelul Dunarii este cu mult mai scazut decat cel normal in aceasta perioada. In Craiova, primii consumatori casnici afectati de aceasta masura vor fi locuitorii din cele 18.000-19.000 de case din cartierele marginase, contorizate in sistem pausal.
DOLJ. ‘Majoritatea culturilor agricole sunt calamitate’, sustine Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, care a solicitat deja sprijinul Guvernului pentru rezolvarea problemei celor 22.700 de hectare de culturi agricole afectate de seceta. Autoritatile au pregatit deja Planul de Aparare impotriva Secetei. ‘Agentii economici necontorizati vor fi primii afectati daca intra in actiune planul. Apoi, consumatorii casnici vor fi restrictionati, estimam ca undeva in jur de 18-19 mii de locuinte de la marginea orasului care sunt in sistem pausal’, explica directorul general al Companiei de Apa Oltenia SA, Constantin Stamatoiu. Tot el a anuntat si masurile ce vor fi luate: debransarea marilor unitati economice, restrictionarea apei catre toti consumatorii intre anumite intervale pe timpul zilei sau noaptea, intre orele 22.00 si 5.00.
MEHEDINTI. Debitul Dunarii este foarte mic, aproape 3.000 metri pe secunda, fata de 7.000 m/s cat este normal. Specialistii de la Apele Romane Mehedinti sunt si ei pregatiti cu un plan de aparare: ‘?n aceste conditii, se va urmari doar furnizarea apei catre populatie’, a spus Adi Draghici, directorul Apelor Romane Mehedinti. Probleme mari vor fi in localitatile rurale deoarece fantanile sunt sapate la mici adancimi, iar locuitorii acestora risca sa ramana fara apa.
GORJ. ‘Daca seceta va mai continua inca trei saptamani, suntem nevoiti sa aplicam masuri drastice de economisire a apei’, ne-a declarat Ion Calinoiu, prese-dintele Consiliului Judetean Gorj.
Dobrogea se aridizeaza
Romania nu este ocolita de fenomenul schimbarilor climatice si de aceea se observa anumite modificari, in special in ceea ce priveste anotimpurile. Pentru acest an, specialistii au prognozat seceta in sudul tarii si inundatii in vest. ‘Este posibil sa avem seceta in sud si sud-est si inundatii in vest. Parerea mea este ca vom avea parte si de seceta, si de inundatii’, a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie in cadrul Zilei Mondiale a Meteorologiei. De aceeasi parere este si Roxana Bojariu, climatolog in cadrul ANM. ‘Datele noastre arata ca sudul tarii este expus unui fenomen de aridizare, care va continua si in viitor’.
Grupaj realizat de Laurentiu Cernescu, Nicolae Oprea, Alexandru Ionesc