Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise neaglomerate a fost eliminată prin hotărârea CNSU din 8 decembrie, iar măsura a devenit valabilă pe 9 decembrie. Aceasta a fost una dintre relaxările adoptate înainte de sărbători, alături de ridicarea carantinei de noapte și de permiterea organizării de petreceri în aer liber de Crăciun și de Revelion.
În ședința de luni, 3 ianuarie, s-a luat în discuție reintroducerea obligativității purtării măștii în toate spațiile. În plus, se ia în calcul impunerea purtării de măști chirurgicale – așadar, interzicerea măștilor textile.
La ședința de la Palatul Victoria au participat miniștri sau reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
„În cadrul întâlnirii a fost prezentată evoluția pandemiei în țară și la nivelul Uniunii Europene, fiind evidențiate o serie de măsuri avute în vedere în funcție de această situație, care să protejeze sănătatea românilor și să permită continuarea funcționării școlilor, precum și a sectoarelor economice”, se arată în comunicatul Guvernului.
În urma ședinței, s-a decis că „una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2”.
În privința situației din școli, „s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală”.
„Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic”, se mai arată în mesajul Guvernului.
O decizie în privința măsurilor discutate azi în ședință urmează să fie luată zilele următoare.
Măsurile pregătite de Guvern vin în contextul în care, la acest moment, în România au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, iar Ministerul Sănătății a anunțat pe 31 decembrie că datele sugerează „începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”.