Șefa instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, arată într-un comunicat de joi că ministrul justiției, Tudorel Toader, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului, a anunțat că deși urma să vadă procedura de urmat, a luat act că trebuie să prezinte proiectul în fața acestei comisii.
„Întregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 și 317 adoptate în anul 2004, demonstrează că nu a existat transparență, cooperare și dialog interinstituțional și că nu au fost respectate dispozițiile legale care reglementează mecanismul de elaborare și adoptare a actelor normative”, notează magistratul.
Magistratul explică, din punct de vedere juridic în ce sens nu au fost respectate normele legale, și arată că „Ministerul Justiţiei şi-a asumat iniţiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi” iar „în loc să fi finalizat procedura pe care şi-a asumat-o, Ministrul Justiţiei a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, constituită în baza Hotărârii nr. 69 adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat la 27 septembrie 2017 şi publicată în Monitorul oficial al României nr. 776 din 29 septembrie 2017”.
„Din declarația publică a inițiatorului, făcută ieri în Parlament, nu rezultă în ce calitate și în baza cărei proceduri ministrul a înaintat propunerile sale Comisiei speciale”, precizează șefa ICCJ care mai arată că „înaintea oricăror discuții privind conținutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia vor fi discutate, pentru că adoptarea unor acte normative – cu atât mai mult atunci când este vorba despre legile justiției – presupune rigoare, transparență și previzibilitate”.
Astfel președintele ICCJ le cere președinților celor două camere ale Parlamentului României și comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale.
„Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, conchide magistratul.
VIDEO/ Victor Dobre, fost barman în Colectiv, se luptă cu amintirile, dar merge înainte : „Atunci am fost cu exact un pas înaintea morții”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro