„Ucraina și aliații săi încercau să ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”, a argumentat Serghei Lavrov.
Șeful dipomației ruse a întârziat aproape 90 de minute la ședința consiliului de securitate și a părut că vrea să plece imediat ce a terminat de vorbit.
„A părăsit camera, nu sunt surprins, nu cred că domnul Lavrov vrea să audă condamnarea colectivă a acestui consiliu”, a reacționat ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, la gestul omologului său rus.
Anterior, James Cleverly a afirmat că Marea Britanie va sprijini Ucraina pe tot parcursul războiului şi cât timp va fi nevoie.
Cleverly a mai declarat că Rusia a încercat „să arunce vina pe cei care impun sancţiuni” şi „în fiecare zi, consecinţele devastatoare ale invaziei Rusiei devin mai clare”.
În intervenția sa, Serghei Lavrov nu a făcut nicio menţiune despre decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea începută în februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie şi state membre ale UE îl oferă Kievului. ‘
„Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului. Trupele ruse se confruntă nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv”, a acuzat Serghei Lavrov.
În plus, Lavrov a acuzat Kievul de „tactici teroriste”, precum folosirea populaţiei civile ca „scuturi umane”, şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski un „stat complet totalitar”.
FOTO: EPA