La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean, iar contraofensiva ucraineană din acest an nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale majore împotriva forțelor ruse care au apărat frontul bazându-se pe câmpuri extinse de mine și „roiuri” de drone.
Lavrov, într-un interviu acordat agenției de stat de știri RIA și canalului de televiziune Rusia 24, a declarat că există semne că Occidentul își schimbă tactica și strategia privind Ucraina.
„Occidentul își schimbă într-adevăr tactica – poate chiar se gândește să-și clarifice strategia. Pentru că dacă «înfrângerea strategică a Rusiei» este o strategie, iertați-mi expresia, atunci această strategie a eșuat lamentabil”, a declarat Lavrov.
„Există unele abordări, unele șoapte: de ce nu vă întâlniți (voi, Rusia, n.r.) cu cineva din Europa care ar fi gata să discute, să vorbească despre Ucraina fără ca Ucraina să fie la masa tratativelor”, a adăugat ministrul rus de Externe, care a reiterat, de asemenea, că Moscova își va atinge toate obiectivele în Ucraina.
Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este gata să discute despre pacea în Ucraina, dar în condițiile Rusiei. Oficialii americani afirmă că ei cred că liderul de la Kremlin așteaptă alegerile prezidențiale americane din 2024 înainte de a face vreun pas serios către încheierea unei păci.
Ucraina spune că nu va avea liniște până când ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său, așa cum a fost recunoscut în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Occidentul spune că nu va face presiuni asupra Kievului să încheie o pace cu Moscova.
Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident arogant care, potrivit lui, complotează pentru a scinda Rusia și pentru a-i fura vastele resurse naturale.
Președintele american Joe Biden a declarat că Occidentul nu urmărește să distrugă Rusia, ci dorește ca Kievul să învingă forțele Moscovei de pe teritoriul ucrainean. Biden a mai spus în 2022 că Rusia a suferit un „eșec strategic” în Ucraina.
Lavrov, care se află în funcție din 2004, a mai declarat joi că marile puteri occidentale s-au întâlnit în „secret” în urmă cu aproximativ 10 zile, în cadrul unei reuniuni a G7 la care au participat și națiunile în curs de dezvoltare, pentru a discuta „formula de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Lavrov a susținut că acestea au convenit asupra unei noi întâlniri în ianuarie și a organizării unui „summit de pace” în februarie, pe baza propunerii de pace a lui Zelenski. Reuters notează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile șefului diplomației ruse.
Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski prevede retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, așa cum au fost recunoscute după prăbușirea URSS.
Moscova spune că ideea lui Zelenski este absurdă, deoarece nu prevede ca Rusia să participe la negocieri.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!