La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au fost vindecați 51 dintr-un total de 73 de oameni declarați vindecați de Covid-19 în România. Iar medicul primar de boli infecțioase care se află în prima linie crede că este nevoie să demonteze câteva mituri și să le ofere românilor  câteva sfaturi. Cel mai important: stați în casă, pentru că prevenția poate salva viața unui om.

Virusul care a alertat o întreagă lume are o contagiozitate foarte mare și se transmite foarte ușor, astfel că principala recomandare a medicului timișorean Virgil Musta este să evitați contactul cu alți oameni.

Masca, mănușile și hainele de stradă

Masca nu protejează foarte mult, însă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, astfel că medicul Musta recomandă purtarea, pentru că nu se știe cine este contaminat și cine nu.

„Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Dacă însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați. Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi. Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să transmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe măști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri”, explică medicul.

Cât despre mănuși, acestea sunt utile, însă mare grijă cu ele, pentru că reprezintă și o mare capcană.

Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Dacă nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zonă.

Medicul Virgil Musta:

De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde, astfel încât să freci bine toată suprafața ambelor mâini și între degete.

Distanța ideală față de persoane este de doi metri, iar timpul petrecut în compania altcuiva nu trebuie să depășească 15 minute. Doctorul Musta recomandă și aerisirea încăperilor în care locuiți, pentru că astfel poate scădea concentrația virusului din aer.

Pantofii, un pericol

Printre alte sfaturi date de medic sunt dezinfectarea mânerului ușii de la intrarea în casă sau din încăperile în care se lucrează, dezbrăcarea de hainele de stradă și lăsarea lor pe balcon 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.

Coronavirusul este rezistent la sol, au descoperit specialiștii, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos se găsesc o cantitate mare de viruși. Este unul dintre motivele pentru care se înmulțesc bolnavii, susține medicul din Timișoara.

Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ.

Medicul Virgil Musta:

Pași recomandați când ajungeți acasă, dacă e neapărat nevoie să părăsiți domiciliul:

1. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și o aruncăm la coșul de gunoi de afară
2. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor.
3. Intrăm în casă
4. Ne descălțăm și punem pantofii de stradă în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă
5. Luăm pantofii de casă
6. Ne spălăm bine mâinile
7. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă
8. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
9. Ne spălăm din nou pe mâini
10. Aerisim des încăperea.

„Dacă ne creăm un automatism pentru a urma acești pași, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătălie pe termen mai lung și orice amănunt poate conta”, susține medicul de boli infecțioase din Timișoara.

Patru decese în România

Sfaturile acestuia sunt ca bătrânii de peste 65 de ani să nu iasă din casă, pentru că mulți dintre ei au boli cronice, afecțiuni ce nu sunt ținute în control și virusul poate provoca decesul.

„Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea înainte de sfârșitul anului. Bineînțeles că o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul că produce consecințe economice extrem de negative pentru foarte multe domenii și pentru foarte mulți oameni. Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănătate să nu fie copleșit și să funcționeze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevărat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea. În caz contrar vom avea soarta Italiei”, a mai spus Virgil Musta.

La nivel național au fost confirmați 576 de bolnavi de Covid-19. Patru oameni cu boli cronice au murit.

Citeşte şi:

Izolare în Vaslui în ciuda ordinului de protecție. Un bărbat a ajuns în casă cu fosta soție, care avea trei asemenea ordine

Video |Lecție de viață. După coronavirus ne vom îmbrățișa din nou și vom avea mai multă grijă de noi

Val de frig în România, în timp ce experții avertizează că temperaturile scăzute grăbesc extinderea epidemiei COVID-19

Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
PARTENERI - GSP.RO
Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
Monica Pop bagă în GROAPĂ Antena 3. Amenda colosală primită de televiziune
Playtech.ro
Monica Pop bagă în GROAPĂ Antena 3. Amenda colosală primită de televiziune
Tânără model, acuzată că îşi falsifică piciorul amputat cu Photoshop pentru a atrage atenţia: "Au fost nenumărate nopți petrecute plângând"
Observatornews.ro
Tânără model, acuzată că îşi falsifică piciorul amputat cu Photoshop pentru a atrage atenţia: "Au fost nenumărate nopți petrecute plângând"
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
Cunoscut actor din reclame, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Ce le-a făcut unor tinere
Știrileprotv.ro
Cunoscut actor din reclame, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Ce le-a făcut unor tinere
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele