Sebastian Marian a absolvit Facultatea de Inginerie din Sibiu și lucrează de 12 ani în domeniul IT. Săptămâna aceasta, tânărul pleacă în Japonia, unde va reprezenta România la RoboCup, considerat unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din lume, relatează Turnul Sfatului. Sebastian participă la această competiție de 15 ani și a reușit să se claseze pe podium, o performanță de neegalat în Europa.
„Când eşti pasionat de ceva cu adevărat, îţi vei dedica tot timpul pentru acel ceva şi, fără nici o discuţie, rezultatele nu vor întârzia să apară. România are foarte mulţi tineri talentaţi, problema la noi în ţară rămâne motivaţia. Ce te-ar putea face să rămâi aici atunci când toate calculele îţi dau că ar fi mai bine să pleci din ţară?”, a spus Sebastian Marian.
Citește și Guvernul blochează angajările! Cine sunt persoanele vizate de măsură
Echipa Oxsy, cu care participă la concursul de robotică din Japonia, a fost creată în 2002, odată cu proiectul său de diplomă la Facultatea de Inginerie, secția Automatizări și Calculatoare, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
„Practic, toată nebunia a început după ce am terminat facultatea, am continuat proiectul şi am reuşit să particip în 2003 în Padova-Italia pentru prima dată la această competiţie. Şi acum îmi aduc aminte cum am învins chiar capul grupei în primul meu meci oficial în RoboCup”, a mărturisit sibianul care participă la cel mai mare concurs de robotică din lume.
Sibianul care participă la cel mai mare concurs de robotică mereu cu steagul României
Tânărul spune că în România nu i-a fost ușor să obțină finanțări ca să aibă acces la tehnologii de ultimă oră.
„Până în 2005 am bătut la multe uşi să le prezint proiectul, să le explic despre ce este vorba, să le cer sprijin în continuarea acestui proiect. Scepticismul este cuvântul potrivit pentru ce am primit atunci ca răspuns, nu era nimeni pregătit să înţeleagă că în final acesta va fi viitorul. În ţări precum Japonia, China, îmi aduc aminte cum veneau televiziunile şi transmiteau în direct evenimentele, ţări care înţelegeau foarte clar unde trebuie investit, la noi de-abia dacă aveau îngăduinţă să mă asculte două, trei minute legat de acest subiect”, a precizat Sebastian Marian.
Bărbatul spune că participarea la astfel de competiții este costisitoare. Are însă susținerea familiei și a angajatorului său, care îi sprijină proiectul.
„Pot spune că doar după o singură participare la această competiţie ţi se vor deschide ochii despre ce înseamnă cu adevărat tehnologia viitorului şi despre direcţia în care ar trebui să ne îndreptăm şi noi românii, dacă dorim să ţinem pasul cu ţările care investesc mult în acest domeniu”, a explicat sibianul.
Sebastian spune că, la edițiile precedente, a ajuns de patru ori în semifinale, iar anul acesta vrea să câștige concursul de robotică.
„România este văzută foarte bine, până la urmă prin rezultate atragi atenţia oriunde. Pot spune că în liga Soccer Simulation 2D în care particip chiar reprezint steagul României în confruntările cu tot ce înseamnă continentul Asiatic, care este extrem de puternic în domeniu. Dacă mă uit peste clasamentele din ultimii ani, pot spune că din anul 2009 am preluat titlul de cea mai puternică echipă din Europa, dintre toate echipele care evoluează în această ligă. De multe ori am primit invitaţii gratuite la diferite evenimente locale din Asia şi Europa, asta tot datorită rezultatelor obţinute în toţi aceşti ani”, a spus tânărul.
Sebastian Marian vrea să organizeze competiția și în țara noastră
Competiția RoboCup are ca scop dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială cu ajutorul jocului de fotbal între roboți.
::placeholdeR–>
La competiția de robotică RoboCup participă anul acesta sute de echipe din peste 40 de țări. Asta înseamnă aproape 3.500 de oameni de știință, susține Sebastian. La evenimentul desfășurat timp pe parcursul a șapte zile vor participa zeci de mii de vizitatori.
Sebastian Marian spune că are de gând să organizeze această competiție de robotică în România, la Sibiu. Deja, până în 2019, candidaturile sunt câștigate, așa că tânărul și-ar putea vedea visul cu ochii, cel mai probabil, în 2020.
sursă foto: Turnul Sfatului
Citește și O nouă zi liberă pentru români! Minivacanță de 4 zile, în curând