Denumirea sa provine de la numele celui care a inventat-o. Este vorba despre inginerul austriac Walther Simmer,. Ulterior, simeringul a devenit marcă înregistrată a companiei germane Freudenberg & Co. KG, care are sediul în orașul Weinheim.
Cuprins:
Care este rolul simeringului
Simeringul auto este în fapt o garnitură rotundă din cauciuc, care se montează pe un inel și care se găsește între motor și cutia de viteze.
Este utilizat la majoritatea componentelor rotative ale trenului de rulare ale unui automobil și ale motorului.
Astfel, în funcție de locul unde este amplasat, simeringul este de mai multe feluri. Cele mai comune sunt simeringul arbore cotit, simeringul arbore cu came, simeringul pompă ulei, simeringul diferențial, simeringul injector, simeringul supapă, simeringul distribuție, simeringul planetară, simeringul pompă servodirecție și simeringul casetă de direcție.
Principalul rol al simeringului este acela de a etanșa în ambele părți arborii din interiorul motoarelor sau alte componente ce necesită izolare perfectă față de mediul exterior. Practic, simeringul împiedică scurgerile de lichide, inclusiv ulei.
Câte tipuri de simering există și cum se alege unul potrivit
Cele mai cunoscute tipuri de simering sunt:
- simeringul cu sens de rotație;
- simeringul fără sens de rotație;
- simeringul cu buză suplimentară.
Un simering potrivit pentru un anumite model de mașină se alege ținându-se seamă de mai mulți parametri, și anume:
- Mediul de etanșare;
- Materialul din care este construit (de obicei este realizat din viton, silicon sau cauciuc nitrilic0;
- Presiunea și temperatura pe care trebuie să le suporte;
- Dimensiunile (lățime, diametru interior și exterior);
- Expunerea la anumiți agenți externi precum praful și apa;
- Viteza optimă de rotație a componentei pe care o va etanșa.
- Vezi și: De ce apare mirosul de ars la mașină și ce poți face
Ce se întâmplă când se defectează simeringul
În cele mai multe dintre situații, când un simering se defectează vor apărea scurgeri de lichide, inclusiv ulei din jurul componentei unde este montat.
Drept urmare, va fi necesară înlocuirea simeringului pentru a evita pierderea completă a fluidului și deteriorarea în timp a componentei respective.
În funcție de locul unde este montat simeringul, operațiunea de înlocuire a acestuia poate fi mai ușoară sau, din contră, mai dificilă. Costurile ce implică schimbarea simeringului sunt mai ridicate comparativ cu prețul piesei în sine.
De asemenea, dacă simeringul dinspre transmisie prezintă probleme, acesta va afecta ambreiajul care va sfârși prin a patina dacă uleiul va ajunge la el.
De aceea, îți rcomandăm ca, în clipa în care constați scurgeri de lichid la nivelul componentei unde este amplasat simeringul deplasează-te cât mai curând la un service specializat. În caz contrar, defecțiunile vor fi mai mari și mai costisitoare decât simpla înlocuire a garniturii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!