Edilul comunei timișene cu 300 de locuitori are o poveste impresionantă de viață. Simion Pop a ajuns în Secaș pe când era copil și s-a angajat ca slugă la un cioban din sat.
Simion Pop a ajuns primar al comunei Secaș din județul Timiș, în urma alegerilor locale din 2016. La acea vreme, în cele două sate aparţinătoare, Secaş şi Crivobara, s-au înregistrat prezenţe uriaşe la vot din cauza celor care au votat pe baza vizei de flotant, scrie Adevărul. Alegerile au fost decise de cei cu viză de flotant, după cum au recunoscut candidații.
În timpul campaniei electorale, nu le-a promis nimic localnicilor.
„Vreau să văd cum stau lucrurile. Nu am ieşit să mint. Le-am spus la oameni: ‹‹Dacă aveţi încredere în mine, să nu credeţi că eu dacă câştig mâine vă curge lapte şi miere pentru că nu ştiu exact care este situaţia în primărie››. Eu dacă promit ceva trebuie să mă ţin de cuvânt”, spunea Simion Pop în ziua alegerilor locale.
La doi ani de la alegeri, în Secaș, comuna condusă de primarul care nu a promis nimic un drum agricol cu o lungime de 12 kilometri a fost reabilitat cu bani europeni. Proiectul a fost început de vechea administrație și finalizat de cea actuală, notează sursa citată.
Edilul a mai reușit să aducă fibră optică pentru Internet în comună, să reabiliteze școala în care învață 25 de copii și să asfalteze drumul până la cimitir.
„Avem apă curentă în Secaş şi avem un proiect în derulare de 900.000 de euro, fonduri europene, pentru extinderea reţelei de apă la Crivobara. Prin PNDL, vrem să asfaltăm toate străzile din comună, aproximativ cinci km, sunt 13 km de rigole şi vreo 150 de podeţe de acces. Avem cadastru sistematic. E aproape finalizat. S-au semnat toate actele, aşteptăm scrierea CF-urilor”, a declarat primarul.
Simion Pop mai vrea să facă la intrarea în sat şi un ştrand, dar și să organizeze un festival de muzică electronică la Secaş.
„Dacă obţinem sponsori vrem să facem un festival de muzică internaţională în aer liber. În jur de 80% avem şi sponsorii. La sfârşitul lunii august vrem să facem ceva cum e la Cluj (n.r. Electric Castle). Avem o suprafaţă de 18 hectare pe care vrem să organizăm festivalul. Vrem să aducem 25.000 de oameni”, a menționat, pentru sursa citată, primarul Simion Pop.
Ciugud, o comună din județul Alba, este ampioană la atragerea fondurilor europene, reuşind să obţină finanţări de peste 27 de milioane de euro. Localitatea aflată la câţiva kilometri de Alba Iulia poate rivaliza oricând cu multe comune din ţări dezvoltate din Europa. Toate casele au utilităţi, drumurile sunt asfaltate chiar şi între parcelele agricole, pe unele străzi există piste de biciclete, în zonele publice te poţi conecta la internet gratuit, iar curentul electric pentru iluminatul stradal se obţine inteligent printr-un sistem eolian sau cu panouri solare.
sursă foto: Adevărul
Citește și REPORTAJ | Cum se traversează un râu într-un posibil scenariu de război. Jurnaliștii Libertatea sunt în Lituania, la unul dintre cele mai mari exerciții ale Armatei Americane din Europa
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro