”Sigur că a fost un vot politic. Doamna Kovesi neagă și spune că e profesionalism, dar e vorba de politică acolo la Bruxelles. A fost o confruntare politică între diferite tendințe”, a spus Stelian Tănase.
Întrebat ce crede despre victoria obținută de fosta șefă a DNA, scriitorul explică: ”Pozițiile pe care s-au plasat diferite instituții și persoane sunt foarte diferite. Avem poziția doamnei Dăncilă, care a spus ieri că nu susține această candidatură. Acesta este un punct de vedere, un guvern care nu a susținut această candidatură.
Și avem o altă poziție, o altă Românie, reprezentată în această situație de Klaus Iohannis, care a susținut această candidatură și a încurajat-o. Deși el a fost destul de implicat în revocarea doamnei Kovesi, nu trebuie să uităm acest lucru.
Avem deci două Românii, una a câștigat astăzi: România care este pro-europeană, care militează pentru statul de drept, care dorește o lume racordată la valorile occidentale. Cealaltă Românie este cea care în ultimii doi ani a dat un asalt mizerabil la adresa justiției încercând să creeze un fel de instrument la cheremul unor politicieni corupți ca să-și protejeze averile, cariera. Un fel de batjocură în care ei, pentru că au puterea, pot să fure și să facă orice, în timp ce ceilalți să nu aibă nimic, adică șanse egale în viață”.
Întrebat cum se va reflecta votul din Consiliul COREPER în campania electorală, Stelian Tănase spune că ”Va avea efecte destul de mari în perioada viitoare”.
”Este o victorie de etapă importantă a celor care au susținut statul de drept și o înfrângere pentru cei care l-au atacat. Iohannis marchează puncte. S-ar vedea în orice sondaj făcut pentru ziua de astăzi. Linia pe care a mers Iohannis, liberalii, societatea civilă și o anumită parte a presei s-a confirmat”, explică scriitorul.
Tănase recunoaște că cele 17 voturi ”pentru” l-au surprins și că se aștepta ca scorul să fie mult mai strân: ”Dar după socoteala mea au votat cu Kovesi PPE, a votat stânga, dar au votat împotrivă statele iliberale din estul Europei, Ungaria și Polonia, și alții mai rătăciți. Oricum cinci voturi e foarte puțin”.
Vorbind de politizarea votului de joi, Stelian Tănase spune că ”Sigur că a fost un vot politic”.
”Doamna Kovesi neagă și spune că e profesionalism, dar e vorba de politică, acolo la Bruxelles. A fost o confruntare politică între diferite tendințe și probabil s-au întrebat ce fel de Europă vrem, ce fel de procuror vrem, care va fi fișa postului lui? Și au zis că Laura Codruța Kovesi este cea mai bună.
Explicația pentru asta: România a fost de la OUG 13 și până astăzi terenul unui câmp de bătălie foarte puternic. Și pentru ei, ea a fost omul care a rezistat acestor presiuni, care a dat o bătălie, a căpătat experiență în a se bate cu o agresiune împotriva justiției de nivelul celei declanșate de Dragnea și oamenii lui. Și pentru această experiență în această bătălie ea a fost selectată. Ea va ști ce să facă în situația unei agresiuni asupra justiției”, crede scriitorul.
Întrebat de argumentele pe care le aduce premierul împotriva fostei șefe a DNA, Stelian Tănase susține: ”Ce uită doamna Dăncilă este că aceste acțiuni împotriva lui Kovesi au fost declanșate chiar de PSD. Chiar de instrumentele lor care trebuiau să o compromită, să distrugă DNA și să o dea afară. Nu sunt niște acțiuni ale unei justiții obiective care i-au găsit niște bube Laurei Codruța Kovesi. Au fost acțiuni montate, provocări pentru a fi compromisă și să nu ajungă să fie votată. Toate aceste acțiuni au fost pentru că PSD-ul detestă acest personaj. Este un banc prost, ne i-a de proști”.
Laura Codruța Kovesi a obținut majoritatea voturilor ambasadorilor din Consiliul COREPER, grupul de pregătire principal al Consiliului UE, la care participă reprezentanții permanenți adjuncți ai fiecărei țări. Fosta șefă a DNA a obținut 17 voturi din 22.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro