Mergi direct la conținut »
Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european de ambasadorii statelor UE. Numirea în funcție e ca și asigurată
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european de ambasadorii statelor UE. Numirea în funcție e ca și asigurată

Kovesi a obținut majoritatea voturilor ambasadorilor din Consiliul COREPER, grupul de pregătire principal al Consiliului UE, la care participă reprezentanții permanenți adjuncți ai fiecărei țări. Fosta șefă a DNA a obținut 17 voturi din 22.

De Ana Hațeg,

UPDATE 14:17: Laura Codruța Kovesi a declarat la Digi 24 că este rezervată până la momentul în care va primi o înștiințare oficială privind desemnarea ei în funcția de procuror-șef european.

”Ceea ce a ținut de mine eu am făcut în fața comisiei tehnice și a Parlamentului european și apoi am așteptat. Între timp mi-am exercitat datoria la parchetul European. Am să aștept în continuare decizia finală și această procedură să se încheie”, a declarat Kovesi.


”Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Mai mulți parlamentari europeni au reacționat pe rețele de socializare după votul de marți.

Votul din Consiliul COREPER a avut loc după ce marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul European pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Laura Codruța Kovesi nu a fost susținută de România

În plenul Consiliului COREPER votul a fost secret și nu se știe cum a votat România.

Totuși, premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri seara că reprezentanții oficiali ai României de la Bruxelles nu o vor susține pe fosta șefă a DNA.

Surse citate de Digi 24 au declarat, însă, că ambasadorul României, Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi după ce președintle Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru.

Funcția de procuror-șef european e ca și asigurată

În urma votului de joi, Kovesi este aproape sigur procuror-șef al Parchetului European. Urmează în continuare mai mulți pași strict procedurali, dar votul din Consiliul COREPER o transformă pe fosta șefă a DNA în candidatul principal.

Urmează o viitoare întâlnire între echipele de negociere ale Consiliului UE și Parlamentului European, dar aceasta este strict formală pentru a stabili că ambele instituții sunt de acord cu desemnarea lui Kovesi în această funcție.

După acest pas, numirea urmează să fie validată de plenul Parlamentului European, a explicat Siegfried Mureșan.

Close
Închide
  Close