Profesor universitar, conducător de doctorat, medic primar pediatrie, medic primar farmacologie clinică
și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, doctorița Buzoianu le-a vorbit din suflet absolvenților, dar și părinților acestora prezenți în tribunele sălii sporturilor din Cluj, la festivitate. Mulți dintre cei care au ascultat-o, au început să plângă, mișcați de cuvintele dascălului.
„Să mulțumim celor pentru care sunteți aici și care vă numesc mândria inimilor lor: Părinții voștri! Stimați părinți vă felicit! Nimic nu te face mai mândru decât să răspunzi la întrebarea: Ce mai face copilul tău? și să răspundeți:Vindecă lumea!”, au fost primele cuvinte spuse de Anca Buzoianu.
„Ați crescut oameni buni, fiindcă oamenii buni dobândesc cunoașterea pentru a-și ajuta semenii. Ați crescut și oameni puternici, fiindcă vă asigur că nu au ales calea ușoară. Dragi părinți, vă mărturisesc că, dintre toate rolurile pe care le-am avut în viața mea, de niciunul nu am fost atât de mândră ca de cel de mamă. La fel ca voi sunt și eu mamă de absolvent de medicină și nicio realizarea de-a mea nu m-a făcut mai fericită decât atunci când mi-am văzut copilul ajuns doctor”, a mai spus dascălul, care a mulțumit familiilor și prietenilor absolvenților din acest an, care i-au sprijinit pe aceștia.
Apoi, recotrul UMF s-a adresat chiar studenților absolvenți: „A venit momentul micului curs de suflet pentru voi, cei care preț de încă cinci minute mai sunteți studenții noștri. Dragi absolvenți, vă doresc ca profesia pe care v-ați ales-o să vă împlinească. Munca voastră vă va aduce bucurie, respect și recunoștință. Folosiți recunoștința oamenilor în slujba cărora v-ați dedicat pentru a vă măsura fericirea și atunci veți depăși orice piedică. Voi nu veți trata pacienți, voi veți vindeca oameni. Nu uitați că vindecarea vine cu o vorbă caldă, cu un zâmbet. Să fiți generoși cu aprecierea și compasiunea pe care o purtați celorlalți. Aprecierea este ca lumina soarelui pentru oameni. Nu pot înflori și nu pot crește, fără ea”. A fost momentul în care în sală, studenți, mișcați de cuvintele profesoarei lor, au început să lăcrimeze.
„Aș vrea să vă mai transmit un lucru important. Începeți cu voi. Nu puteți avea grija de ceilalți, dacă nu aveți grijă de voi. Asta înseamnă că echilibrul cel mai important este cel din viața dvs. Nu pierdeți momentele importante. Munca voastra va fi de enormă însemnătate pentru voi, dar la fel de importantă este prezența voastră în familie, de neînlocuit și de nemăsurat ca importanță. Nimeni nu vă poate substitui ca fiu sau fiică, frate sau soră, partener de viață sau prieten sau, cel mai greu, nimeni nu vă va putea înlocui ca părinte. Vă îndemn să prețuiți cea mai mare bogăție a vieții, familia și prietenii, relațiile profunde pe care le dezvoltăm în viață.
Într-un discurs de la premiile Oscar, Brad Pitt a descris perfect această bogăție: În viață nu este vorba despre destinație, nici despre drum, ci este vorba despre cei care ne însoțesc! Prețuiți fiecare clipă în care îi puteți strânge în brațe pe cei dragi. Nu este zi în care să nu îi puteți suna și să îi întrebați cum le merge. Fiți prezenți în fiecare conversație. Uitați telefoanele în cealaltă cameră a casei la fiecare cină, fiindcă niciodată nu vom ști când trăim ultima ocazie de a fi împreună. Vă doresc să aveți privilegiul ca în ambele părți importante ale vieții voastre să iubiți ceea ce faceți și să combinați pasiunea profesiei cu bucuria minunată a vieții”, a mai adăugat rectorul Anca Buzoianu.
Ea le-a mai spus tinerilor absolvenți că tehnologizarea nu le va lua locul de lângă patul pacientului, chiar dacă le va ajuta munca: „Dezvoltarea inteligenței artificiale va dezvolta spectaculos medicina, care va deveni mai eficientă, mai ieftină și va reduce semnificativ numărul erorilor, dar Chat GPT niciodată nu va putea aduce pe lume un copil și niciodată nu va putea să țină de mână un pacient în agonie pentru a-i alina suferința. Adevărata provocare va fi să nu vă pierdeți umanismul și empatia în lumea tehnologizată, pentru că dragostea față de om rămâne esența acestei nobile arte care este Medicina și îngrijirea pacientului”, a încheiat Anca Buzoianu, în timp ce în sală aproape toți studenții plângeau, emoționați de discursul rectoruluiUMF Cluj.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro