Un experiment făcut de un român într-un hypermarket din Odorheiu Secuiesc, în vara anului 2017, a devenit viral în mediul online și a creat o adevărată isterie. De Ziua Limbii Române, pe 31 august, bărbatul a mers să cumpere câțiva mici, însă a invocat că vânzătoarea ar fi refuzat să-l servească pentru că vorbea limba română și nu maghiara.
Premiile oferite pentru „violențe împotriva ungurilor”
În urma postării clipului video în mediul online, un student din județul Hunedoara, a creat un eveniment pe Facebook intitulat „Olimpiada de bătut unguri”, prin intermediul unui cont intitulat „Nea Nicu”.
Evenimentul urma să se desfășoare în zilele de 11 și 12 septembrie 2017 la magazinul Kaufland din Odorheiu Secuiesc.
În cadrul acestui eveniment, tânărul în vârstă de 21 de ani, îndemna publicul larg la violență fizică împotriva ungurilor, pentru alungarea lor din România. În plus, oferea anumite premii pentru participanți, în urma săvârșirii unor acte de violență la adresa maghiarilor în general.
„Premiul I – de 10 lei mici gratis și 2 unguri; premiul II – de 5 lei mici gratis și un ungur; premiul III – un ungur pe post de slugă”.
Organizatorul „olimpiadei” a stabilit și unele condiții pentru participare, respectiv achitarea unei taxe de un leu, vârsta de minimum 14 ani, condiție fizică și deținerea unei „bâte dure”.
Mii de răspunsuri de participare la eveniment
„Acțiunea era prezentată ca având un scop nobil și, pentru promovarea ei, a fost utilizată impresia publică fals creată anterior de videoclipul „Străin în țara mea”, (…) care exploata sentimentul naționalist român împotriva a ceea ce se credea a fi o atitudine antiromânească a maghiarilor.
Deși este evident, ca aparență, că aspectele organizatorice și cele materiale ale evenimentului au un caracter exagerat și neverosimil, la nivelul percepției subiective, postarea a stârnit și atras reacții de susținere a demersului, dovadă fiind cele aproximativ 4.800 de răspunsuri de participare la eveniment, cele 7.600 de răspunsuri ale unor persoane care s-au arătat interesate de acesta și cele aproximativ 750 de distribuiri în rețeaua Facebook a anunțului inițial.
Răspunsurile celor care au confirmat participarea conțin insulte și referiri explicite la acte de violență împotriva cetățenilor de etnie maghiară”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Făgăraș.
Evenimentul inițiat de Adelin Mihai C. nu a stârnit doar reacții pozitive, ci și unele de dezaprobare, motiv pentru care pe 2 septembrie 2017 a fost șters de pe platforma Facebook de către administratorii acesteia.
Tânărul și-a recunoscut fapta
Audiat în timpul cercetărilor și ulterior în fața instanței, tânărul din Hunedoara și-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere.
Având în vedere împrejurările săvârșirii faptelor, precum și persoana inculpatului, aflat la prima încălcare a legii penale, Judecătoria Făgăraș a decis condamnarea acestuia la o pedeapsă de 150 de zile-amendă a câte 10 lei/zi-amendă, urmând ca inculpatul să execute 1.500 lei amendă penală, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică, și o pedeapsă de 150 de zile-amendă a câte 10 lei/zi-amendă, urmând ca inculpatul să execute 1.500 lei amendă penală, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare.
Pedeapsa rezultantă, în urma contopirii, a fost stabilită la 2.000 de lei amendă penală, transformată în zile de închisoare, în caz de neachitare. Sentința Judecătoriei Făgăraș nu este definitivă.
Scandalul micilor de la Odorheiu Secuiesc a fost analizat și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, însă, în urma examinării circumstanțelor cauzei, a decis că fapta prezentată prin filmarea respectivă „nu întrunește elementele constitutive ale discriminării directe, deoarece lipsește tratamentul diferențiat și nu există legătură de cauzalitate între criteriul invocat și tratamentul la care a fost supus autorul filmării”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro