Peste 84.000 de persoane au participat la o cercetare condusă de un medic de la Imperial College din Londra.
În urma studiilor, s-a constatat că, în anumite cazuri severe de infecție cu COVID, boala a provocat un deficit cognitiv important, întins pe o perioadă de câteva luni.
”Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat o deficiență cognitivă importantă”, susțin oamenii de știință.
Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul sarcinile care i se solicită, precum amintirea unor cuvinte sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt folosite inclusiv pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și ajută doctorii să evalueze tulburările cerebrale temporare.
Iar concluziile testelor efectuate pe un număr de 84.285 de oameni relevă un lucru îngrijorător.
Cercetătorii au stabilit că deficitele cognitive au avut ”o dimensiune importantă”, cele mai grave cazuri relevând efecte ”echivalente cu declinul mediu al performanței creierului cu 10 ani, la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani”.
Cercetători care nu au fost implicați în studiu se declară circumspecți
Totuși, dezbaterea pe acest subiect este departe de a fi terminată.
Oameni de știință care nu au fost implicați în testarea propriu-zisă sunt de părere că rezultatele acestui studiu trebuie tratate cu precauție, mai relatează Reuters.
”Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută înaintea infecției cu coronavirus, astfel încât orice efect constatat poate fi pe termen scurt. Este foarte important să se investigheze în continuare”, spun aceștia.