Despre șapte coronavirusuri se știa că pot infecta oamenii, cel mai recent fiind SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de COVID.
Cei doi noi patogeni despre care scrie revista Science – care au trecut de la porc la om, respectiv de la câine la om – pot crește în mod semnificativ membrii familiei virale care amenință omenirea.
„Cred că, pe măsură ce analizăm mai în profunzime, vom descoperi că aceste coronavirusuri trec de la o specie la alta pretutindeni”, explică Stanley Perlman, virusolog de la Universitatea Iowa, care nu a fost implicat în studiu.
Cercetătorii nu au legat în mod concludent cele două coronavirusuri de boli. Și nu există, deocamdată, dovezi că acestea se pot transmite de la om la om.
Însă mulți cercetători sunt îngrijorați că acești patogeni pot evolua și pot căpăta această abilitate, fie într-o gazdă umană, fie chiar în organismul animalelor pe care le infectează de obicei.
Virusul cu gene amestecate
Genomul unui coronavirus care a infectat un pacient din Malaezia a fost prezentat în revista de profil Clinical Infectious Diseases. Iar cercetătorii au notat că acesta prezintă deja surprize, deoarece s-au descoperit în el gene de la patru coronavirusuri: două de la câini, unul care infectează pisici și unul care pare un coronavirus porcin.
Acesta este primul studiu care arată că un virus provenit de la câine se poate replica în oameni, iar cercetătorii spun că noi studii sunt necesare pentru a confirma această abilitate.
Până acum, oamenii de știință au reușit să multiplice virusul în celule tumorale provenind de la căței, dar nu și în celule umane.
„Spre deosebire de SARS-CoV-2, nu avem nicio dovadă că acest virus este bine adaptat la oameni”, spune Anastasia Vlasova, virusolog veterinar la Universitatea de Stat din Ohio, coordonatorul studiului.
Aceasta avertizează că transmiterea de coronavirusuri de la câini s-ar putea întâmpla însă „cu o frecvență mult mai mare decât credem”.
„Aceste coronavirusuri canine și feline se află peste tot în lume”, spune și virusologul Stanley Perlman.
Pneumonia din insula Borneo
Cei opt copii infectați din Malaezia proveneau în insula Borneo și au avut expunere frecventă la animale domestice și sălbatice. Ei au fost printre cei 301 pacienți internați cu pneumonie în perioada 2017-2018.
Cercetătorii au analizat recent probele nazofaringeale recoltate de la ei.
Diagnosticele standard pentru pneumonie nu ar fi reușit descoperirea de coronavirusuri provenind de la câini sau pisici. Nimeni nu a căutat astfel de virusuri până de curând.
La noua analiză, s-a descoperit că proteina spike a virusului detectat la copii – proteina „cu țepi” folosită de acesta pentru a se atașa de celule – este apropiată de secvența unui coronavirus canin, dar și de cea a unui virus porcin, cunoscut drept virusul gastroenteritei trasmisibile (TGEV).
Iar o parte din proteina spike seamănă în proporție de 97% cu un coronavirus de pisici, notează Science.
Animalul care ar fi putut transmite acest virus la om putea fi un câine, o pisică, un porc sau un „carnivor sălbatic”, susține Vito Martella, virusolog veterinar la Universitatea din Bari, Italia.
De la păsări la porci și apoi la om
În luna martie, cercetătorii de la Universitatea din Florida scriau despre prima dovadă a unui coronavirus porcin care infectează oameni. Era vorba de trei copii din Haiti, care au avut febră în 2014-2015. Cercetătorii au transferat probele în celule de maimuță și au reușit să crească virusul, pentru a-l studia. Era un coronavirus porcin.
Despre tipul de virus detectat se credea inițial că infectează doar păsări. Apoi, în anul 2012, a infectat porci din Hong Kong – a trecut, așadar, de la păsări la porci.
Același virus a provocat diaree letală la puii de porci în SUA, în 2014. De atunci, testele au arătat că acest virus poate infecta oameni, porci, dar și găini.
Este singurul virus care infectează atât păsări, cât și mamifere, spune
Ralph Baric, virusolog la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill.
Anumiți virusologi au categorisit virusul din Hong Kong drept o amenințare pandemică.
Virusul haitian diferă considerabil de cel din Hong Kong, iar cercetătorii vor să meargă în zonă pentru a testa oamenii, să vadă dacă au anticorpi – așadar, dacă au trecut prin boală.
Dacă abilitatea acestui coronavirus de a infecta oameni este confirmată, atunci va fi tratat ca o posibilă amenințare pandemică.