Potrivit studiului, care încă nu a fost evaluat sau publicat într-un jurnal medical, varianta braziliană este vinovată de creşterea numărului de cazuri de COVID depistate în Manaus, capitala statului brazilian Amazonas, în timpul celui de al doilea val al pandemiei, la sfârșitul anului 2020.
Cercetătorii au secvenţiat probe de la persoane infectate între noiembrie 2020 și ianuarie 2021 în Manaus, unde a fost detectată prima dată noua variantă, și au constatat că, în decursul a şapte săptămâni, această tulpină a ajuns să reprezinte cauza a 87% din totalul infecțiilor cu coronavirus.
Oamenii de știință au identificat 17 mutații, dintre care 10 în proteina de suprafață, utilizată de virus pentru a intra în celule. Trei dintre mutațiile din proteina spike ajută virusul să se lege de celulele umane.
Potrivit studiului, varianta P.1 este undeva între 1,4 și 2,2 mai transmisibilă decât tulpina iniţială de COVID. De asemenea, noua tulpină poate reinfecta foştii pacienţi COVID, care au trecut prin boală cu alte tulpini. Procentul celor care ar putea să se reinfecteze este cuprins între 25% şi 65%.
„Rezultatele noastre sugerează în mod constant caracteristici epidemiologice modificate ale P.1”, a declarat dr. Nuno Faria, de la Imperial College din Londra, care precizează că rezultatele de la Manaus nu trebuie însă generalizate.
Șase cazuri ale variantei P.1 au fost raportate în Marea Britanie săptămâna aceasta, autorităţile britanice făcând luni un apel pentru găsirea uneia dintre persoanele care au adus noua tulpină din Brazilia în UK.
În Statele Unite, 10 cazuri ale variantei P.1 au fost identificate în Alaska, Florida, Maryland, Minnesota și Oklahoma, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Foto: Profimedia