„Suntem angajaţi să apărăm fiecare palmă din teritoriul NATO – dacă şi când se ajunge la asta. Vom persista în eforturile noastre de a sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a transmis Lloyd Austin înaintea reuniunii de joi a miniştrilor apărării din NATO.
„O lovitură nucleară rusă în Ucraina ar atrage aproape cu siguranţă un răspuns fizic din partea multor aliaţi şi posibil din partea NATO ca atare”, a afirmat un oficial de rang înalt din NATO, fără a da detalii.
La rândul său, Jake Sullivan, consilierul SUA pentru securitate naţională, a declarat luna trecută că Statele Unite au explicat clar Rusiei „consecinţele catastrofale” ale unui atac nuclear în Ucraina, însă nici el nu a descris public natura reacţiei americane.
Potrivit unor diplomaţi consultaţi de Reuters, Moscova încearcă, prin aluzii la folosirea armelor nucleare tactice pentru menţinerea ocupaţiei teritoriilor ucrainene, să intimideze Occidentul, cu scopul de a reduce sprijinul acordat Kievului.
Jens Stolntenberg, secretarul general al NATO, a apreciat favorabil decizia de miercuri a Adunării Generale a ONU de a condamna Rusia pentru „tentativa ilegală de anexare” a patru regiuni parţial ocupate din Ucraina.
„Asta arată pur şi simplu că trebuie să susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli, valorile noastre fundamentale”, a spus Jens Stoltenberg.
În acelaşi timp, NATO a confirmat că săptămâna viitoare va avea loc exerciţiul anual de pregătire nucleară numit „Steadfast Noon”, în cadrul căruia forţele aeriene aliate exersează utilizarea bombelor nucleare americane din Europa, prin zboruri de instrucţie fără arme reale.
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a apreciat marţi că anularea exerciţiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite „un semnal foarte greşit”.
FOTO: EPA