Numit în 2007 în funtea Regiei Autonome a Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), și susținut de patru premierii, Georgian Surdu a fost unul dintre personajele retrase, dar importante ale administrației publice din ultimul deceniu. Dovada de netăgăduit a influenței sale a fost dată tocmai de declarațiile sale date în fața judecătorilor Înaltei Curți într-unul dintre dosarele recompenselor de sute de milioane de lei acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Audiat în calitate de denunţător, Georgian Surdu a recunoscut că în 2011 Dorin Cocoş, fostul soț al Elenei Udrea, i-a dat o mapă groasă de aproximativ 10 centimetri, pe care apoi i-a lăsat-o Crinuţei Dumitrean (șefa ANRP în acel moment), cu mesajul că este „din partea lui Dorin şi să rezolve cât mai repede”. ”Crinuța Dumitrean ştia de mapă, dar nu se aştepta să primească un milion de euro. Ştiam că este vorba despre un imobil, nu ştiam dacă e teren sau construcţie”, a completat Surdu.
Omul cu mapa a administrat un miliard de euro
Numit de Călin Popescu Tăriceanu în fruntea RA-APPS, el a fost susținut în funcție până anul trecut, când a fost reținut de DNA într-un dosar de mită, de alți trei premieri: Emil Boc, Răzvan Mihai Ungureanu și Victor Ponta. Șeful RA-APPS este numit sau schimbat de primul ministru.
RAPPS este regia de stat care administrează clădirile de protocol ale statului. Patrimoniul nu a fost evaluat niciodată oficial. Institul pentru Politici Publici considera că RAPPS valorează 243 milioane de euro la numirea lui Surdu. Între timp, alte evaluări consideră ca patrimoniul face până la un miliard de euro în acest moment.
În calitate de șef al regiei, Surdu a aprobat locuințe de serviciu sau sedii pentru reprezentanții administrației publice și ai partidelor politice. Tot Surdu a mărturist că intra la Crinuța Dumitrean când dorea pentru că ANRP avea sediul într-o clădire a RA-APPS.
Datorită influenței, a reușit și să-și facă soția, Raluca Surdu, fostă subordonată la regie, deputat în 2008, pe listele PNL, după ce a trecut și pe la PSD. Ea va intra, cel mai probabil, și în noul legislativ, având o poziție eligibilă, în Călărași, după Cătălin Predoiu.
Averea familiei Surdu este compusă din proprietăți imobiliare în Buzău, două case în Snagov, un apartament în Bucureşti şi depozite bancare în valoare totală de două milioane lei. Atât el, cât și soția au lucrat doar la stat în ultimul deceniu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro