Chiar dacă încalcă legea pe care nu dau nici măcar doi bani, ciobanii își așează stânele cu sute de oi chiar în zonele care se intersectează cu potecile bătute de turiști aflați în drumeție. Firește, cum oierii cresc chiar și zece sau 20 de câini deosebit de agresivi și de nestăpânit la o singură stână, atacurile asupra oamenilor au devenit iminente. Zeci de persoane – copii și adulți aflați în excursii, salvamontiști porniți pe urmele unor rătăciți ai muntelui sau chiar sportivi prinși în competiții montane de anduranță -, au căzut victime acestor fiare dezlănțuite.
”Eram în patrulare, undeva în Munții Ciucului de Sus, aproape de limita cu județul Bacău. Am văzut doi adulți și un copil în vârstă de opt ani, o familie din Ungaria, înconjurați de patru câini agresivi care îi puteau mușca. Turiștii ne-au ascultat și au rămas pe loc. Ciobanilor le-am spus să-și potolească animalele, dar nu s-au grăbit. Au zis că ei trebuie să mulgă oile. Până la urmă, împreună cu salvamontiștii, am reușit să îndepărtăm câinii, iar ciobanii au fost amendați cu 1.500 de lei”, povestește plutonierul adjutant Marcel Lupu, șeful Postului Montan de Jandarmi Harghita Băi, din Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita.
Câinii de stână lăsați liberi au atacat până și concurenții unei competiții mountain-bike
Acesta este un caz cu final fericit, în care nimeni nu a fost rănit, ci doar speriat groaznic că ar fi putut fi sfâșiat de câinii de stână ai unor indivizi inconștienți. Tot cu noroc a scăpat și un salvamontist aflat în timpul serviciului care a fost atacat, la un refugiu montan, de nu mai puțin de opt animale fioroase! Om cu experiență, bărbatul a reușit să se adăpostească într-un loc sigur și să ceară ajutor jandarmilor montani maramureșeni, care l-au salvat într-o intervenție deosebit de riscantă. De asemenea, un concurs de mountain-bike ar fi putut să se termine groaznic pentru mai mulți sportivi, după ce câini de stână agresivi, lăsați nesupravegheați într-o zonă bătută de foarte multă lume, i-au atacat, fiind la un pas să-i sfâșâie. Însă, vara aceasta, un excursionist nu a mai avut noroc și a fost mușcat atât de rău de dulăii oierilor, încât bietul om a ajuns cu răni grave la spital.
„Conform legii, o stână trebuie să aibă trei câini, dar sunt destule cu mai mulți, chiar și aproape 20. În zona noastră de competență, se găsesc 40 de stâne. Pe ciobanii care nu respectă legea îi sancționăm contravențional, de fiecare dată, amenda fiind între 500 şi 1.500 de lei. Totodată, le recomandăm să-i lege pe cei mai agresivi dintre câini și să lase liberi doar trei. Cazurile cu turiști atacați sunt dese” explică adjutantul Lupu.
Ciobanul i-a amenințat cu cuțitul pe drumeți și a pus câinii pe ei
Tot în Munţii Ciucului de Sus, ”bântuiți” de zeci, poate chiar de sute de câini agresivi ținând cont de numărul mare de stâni aflate în zonă, s-a consumat un atac mai puțin obișnuit. După ce au fost la un pas să fie sfâșiați, în două ”reprize” de dulăii oierilor care i-au atacat în ”valuri”, turiștii au trăit pe pielea lor un alt moment înfricoșător. Ciobanul, stăpânul animalelor slobode, i-a amenințat cu un cuțit în timp ce-și îndemna animalele fioroase să muște! Firește, individul a fost identificat și a suportat rigorile legii, însă bieții turiști au rămas cu o spaimă pe care, cu siguranță, nu o vor uita prea curând.
Schiori accidentați și turiști rătăciți, salvați de jandarmi
Postul de jandarmi din Harghita Băi a fost înființat în anul 2008, dovedindu-și utilitatea din plin. Numai la fiecare sfârşit de săptămână, fie vară, fie iarnă, sute de turiști iau cu „asalt” înălțimile munților Harghitei, Tarcăului, Hășmașului Mare și Hășmașului Mic sau versanții semeți ai Pietrei Singuratice. Jandarmii montani trebuie să vegheze nu numai la câinii agresivi de stână ai ciobanilor inconștienți, animale care pot ucide într-un atac sângeros, ci și la capcanele muntelui ce apar pe timpul iernii. ”Traseul cel mai preferat de turiști este acela dintre Harghita Băi și Mădăraş, între trei și patru ore și jumătate de mers pe jos. Traseele sunt accesibile toată vara, multe dintre ele și cu mașina, dar iarna se închid. Din cauza zăpezilor mari, apare riscul blocării. Mai este un pericol, dar până acum nu s-a întâmplat niciun accident. Există mici cratere, de origine vulcanică, cu o adâncime de aproape 10 metri. Sunt marcate, dar iarna zăpada le acoperă, de aceea recomandăm turiștilor să fie foarte atenți la ele, chiar și vara” mai spune plutonierul adjutant Lupu. Turiștii accidentați în timpul coborârilor cu schiurile sau cei care s-au rătăcit se află pe lista jandarmilor montani care le-au sărit în ajutor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro