După un anunț înregistrat în urmă cu alte două zile de liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, sute de oameni au fost evacuați din zona în care există un conflict încă din 2014. Un număr nu a fost anunțat, ci doar planul separatiștilor: evacuarea a 700.000 de oameni din Donețk și Luhansk în urma „agravărilor puternice” în Rusia, în special regiunea Rostov, unde a fost declarată stare de urgență.
Rusia ar fi alocat circa 5 miliarde de ruble din bugetul federal pentru această acțiune, urmând ca fiecare persoană să primească 10.000 de ruble (aproximativ 114 euro), potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.
Oamenii evacuați vineri seară au fost duși către centre, însă au fost și situații în care unii au rămas pe afară. De exemplu, cotidianul rus Znak adună și alte mărturii ale oamenilor, care au stat la coadă în centrul Kotlostroitel din Rostov și spun că nu li se mai permite accesul, fiind plin. „Dacă înghețăm aici, cine o să fie responsabil?”, a spus una dintre persoanele intervievate.
„Bebelușii rămân fără hrană”
„Sute de refugiați stau în autobuze, în frig, în Krasnîi Desant, lângă Taganrog (n.r. în Rusia, la 20 de kilometri de granița cu Ucraina), din timpul nopții. Nu îi primește nimeni, copiii stau de 12 ore fără mâncare caldă, toaleta e pe câmp. Bebelușii rămân și ei fără hrană. Regiunea Rostov nu e pregătită să primească acești refugiați. Ei spun că mai bine rămâneau în buncăre subterane”, a scris corespondentul ziarului rusesc Novaia Gazeta în zona Rostov-pe-Don, Elena Romanova, pe Facebook.
Potrivit publicației ruse, sunt în total „40 de autobuze cu copii, femei și bătrâni”.
Более трех десятков автобусов с женщинами, стариками и детьми с ночи стоят в поселке Красный Десант Неклиновского района Ростовской области.https://t.co/dWdblsBJPU
— Новая Газета (@novaya_gazeta) February 19, 2022
Видео: «Новая газета» pic.twitter.com/laxgubgVpq
„Primul autobuz cu refugiați a ajuns la granița de la Matveev Kurgan (n.r. Localitate din Rusia) înainte de miezul nopții. Cu toate că era de așteptat să existe centre care să-i primească, la ora 10 erau încă sute de oameni, inclusiv copii în autobuze, iar locațiile care ar fi trebuit să îi primească erau goale”, relatează publicația.
Ulterior, jurnalista a spus că cei mai mulți oameni au fost debarcați în autobuze, în plin câmp. Li s-a spus că autobuzele au rămas fără combustibil, a relatat și ziarul ucrainean Ukrainska Pravda.
„Nu știm ce o să facem. Dacă nu o să avem unde sta, o să încercăm pe la localnici”, afirmă două tinere, Cristina și Natalia, ale căror soți au rămas în Donbas.
Unii locuitori refuză să plece, alții spun că nu au încotro
Unii localnici din Donețk au declarat că ar prefera să nu își părăsească casele pentru a merge în Rusia. „Rămân aici. Donbas este casa mea. Am trei copii, nu știm ce ne așteaptă în Rostov”, a spus Ksenia Vasilieva pentru The Guardian.
Alți rezidenți au spus că nu au de ales, după ce mai multe explozii cu origine incertă au avut loc în zonă în ultimele 24 de ore.
„Îmi e teamă pentru familia mea. Nu am altă opțiune decât să plec”, a spus Oksana Pulkova, o locuitoare din Donbas, care plănuia și ea să se ducă în Rusia cu autobuzele puse la dispoziție de separatiști.
Ucraina a negat orice intenție ostilă împotriva celor două regiuni și a acuzat o înscenare elaborată care să ofere Rusiei un pretext pentru o intervenție militară.