Mai mulți angajați ai unei companii farmaceutice au fost arestați în Indonezia, după ce ar fi spălat și reutilizat bețele destinate recoltării probelor nazale din kiturile de testare anti-COVID, informează BBC.
Poliția din Indonezia crede că înșelătoria a început în decembrie anul trecut pe Aeroportul Kualanamu din Medan, Sumatra de Nord.
Pasagerilor li se cerea un test negativ dacă doresc să călătorească, iar aeroportul le oferea opțiunea de a li se lua probe rapide la fața locului. Autoritățile aeroportului din Medan au folosit kituri de testare rapidă furnizate de Kimia Farma.
În urma unor plângeri din partea pasagerilor că au primit rezultate fals pozitive ale testelor, poliția a trimis, săptămâna trecută, un ofițer sub acoperire să se comporte ca un pasager, a informat presa locală.
După ce a fost testat și a primit un rezultat pozitiv, alți ofițeri au intrat în sală și au făcut verificări; ei au găsit un kit de testare folosit care fusese reciclat.
În urma acestei descinderi, cinci angajați ai Kimia Farma – inclusiv managerul companiei Medan – au fost arestați. Suspecții sunt acuzați că au încălcat legea sănătății și sănătatea consumatorilor prin spălarea bețelor nazale și repunerea lor în vânzare.
Presa locală a anunțat că autoritățile au primit rapoarte de la 23 de martori și investighează dacă profitul din înșelătorie – estimat la aproximativ 1,8 miliarde de rupii (124.800 de dolari) – a fost utilizat pentru finanțarea construcției unei case pentru unul dintre suspecți.
Compania Kimia Farma, care are sediul central în capitala țării, Jakarta, a concediat personalul implicat în scandal și a promis că va crește controalele interne.
Doi avocați, care au zburat frecvent prin aeroportul Kualanamu în ultimele luni, au declarat că intenționează să dea în judecată compania Kimia Farma, relatează South China Morning Post.
Într-un proces colectiv, ei speră să obțină un miliard de rupii pentru fiecare pasager care a fost afectat de „schemă”.
În Indonezia, unde a fost unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din Asia, s-au înregistrat aproximativ 1,7 milioane de cazuri și mai mult de 46.000 de decese asociate COVID.
Foto: Hepta