„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i urmări pe cei care se fac vinovaţi în justiţie. Crimele de război ţin de competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special şi cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens”, a spus premierul eston Kaja Kallas.
La rândul său, prim-ministrul leton Krisjanis Karins a cerut Europei să nu condamne doar verbal acțiunile Moscovei, „ci şi să înceapă să lucreze în vederea înfiinţării unui tribunal pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocităţile pe care le comite în prezent în Ucraina”.
Statele baltice au mai cerut recent UE crearea unui astfel de tribunal, care să fie complementar Curții Penale Internaționale.
O solicitare similară a venit de mai multe ori și din partea Ucrainei. De asemenea, Cehia, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, și-a exprimat susținerea pentru crearea unei instanțe speciale după descoperirea gropilor comune la din orașul Izium, după retragerea forțelor ruse.
La nivelul UE nu există însă un punct de vedere comun cu privire la înființarea unui tribunal special pentru Ucraina.
Trebuie „mai întâi să fie utilizate la maximum toate instrumentele existente”, a spus recent comisarul european pentru justiției, Didier Reynders, referindu-se la investigațiile procurorului general ucrainean, cele făcute de 14 state membre şi anchetele CPI.
Foto: Profimedia
Crisiana • 23.10.2022, 00:15
Iar CEal UEprecum prostituata de lux, il mai las o data ca plateste bine si are pile mari care ma avantajeaza daca nu ma bag.Felicitari CE al UE. Esti buna doar de dat rezolutii si recomandari! Nu-i de mirare cu conducerea pe care o ai.