De la producător la consumator, preţul curentului se triplează
Preţul final pe care îl plătim pentru energia electrică conţine 10 componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintă doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Restul componentelor reprezintă o suită de taxe şi tarife care măresc preţul curentului de trei ori, de la producător la consumator acasă.
Din acestea trăiesc restul companiilor, care aduc curentul de la producător la gospodărie, şi statul, care îşi ia partea sa din taxe şi impozite. De la producător, energia electrică este introdusă în reţeaua naţională, apoi este cumpărată de furnizori, ce o vând mai departe distribuitorilor, care o dau mai departe consumatorilor. Preţul la consumator e de aproximativ 0,55 lei/ kWh.
Afaceri murdare cu certificatele de energie verde
Scandalul certificatelor verzi e mai vechi. Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedintele ANRE, Gheorghe Ciubotaru, asociat la o companie implicată în procesul de furnizare a energiei, şi Florin Gugu, director la Enel, au fost arestaţi de procurorii DNA pentru mită şi dare de mită. Cei trei puseseră la cale o afacere prin care Electrica încasa suplimentar zeci de milioane de lei prin facturarea de două ori a certificatelor verzi.
«Avem preţuri de Europa, dar salarii de mizerie»
Dănuţ Dumitrescu, inginer, 30 de ani: “În campanie, Ponta a zis că nu umblă la preţuri, dar când s-a văzut în scaun, cu tolba plină de voturi, a uitat. O să ia şi pielea de pe noi”
Dumitru Dijmărescu, inginer, 60 de ani: “S-au făcut că ne dau ceva la salariul ăla amărât, dar ne iau cu două mâini. Avem preţuri de Europa, dar salarii de mizerie, de lumea a treia”
Adrian Epure, asistent parlamentar, 30 de ani: “Într-o zi, nu o să mai avem bani să plătim facturile, care se umflă de la o zi la alta. Atunci, ce o să facă guvernanţii, o să oprească gazul şi curentul în toată România?”
Codruţa Dijmărescu, medic, 30 de ani: “Acum scumpesc curentul şi gazele. Mâine, pâinea şi apa, şi tot aşa. Când se vor opri? Un rezident câştigă cât o femeie de serviciu la o regie a statului”
Preţul gazelor se va majora de două ori în câteva luni
Conform angajamentului pe care Guvernul l-a luat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru România a venit primul termen al programului de liberalizare a preţului la gaze, gândit să se deruleze în două etape.
Aşa se face că, de la 1 iulie, facturile la gaze naturale vor fi mai scumpe cu două procente. Anul acesta, românii vor trebui să facă faţă în două rânduri scumpirii gazelor naturale. Prima oară se va întâmpla chiar la 1 iulie, dată de la care facturile vor fi mai mari cu două procente.
Conform calendarului prezentat ca garanţie FMI-ului, la 1 octombrie, alte trei procente vor ridica valoarea costurilor pentru fiecare familie. Niculae Havrilet, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), este de părere că “majorările tarifelor ar putea fi înjumătăţite dacă s-ar micşora importurile de gaze naturale de la ruşi”.
Până în 2018 sau cel mai târziu până în 2019, tarifele la gazele naturale livrate populaţiei vor fi liberalizate complet. (Cristian Burcioiu)
Mărirea salariilor a crescut amenzile
Anunţata mărire a salariului minim brut pe economie este, pe de o parte, motiv de bucurie pentru toţi românii care lucrează cu acte în regulă, iar pe de alta, de supărare pentru şoferii care vor trebui să bage mâna mai adânc în buzunar, atunci când vor încălca legile de circulaţie.
De la 1 iulie, odată cu mărirea retribuţiei minime, va creşte, proporţional, şi cuantumul amenzilor rutiere, calculate în puncte-amendă raportate la venitul minim lunar. În România, contravenţiile rutiere sunt penalizate şi cu puncte-amendă raportate la veniturile brute stabilite de guvernanţi la nivelul întregii ţări.
Cum, de la 1 iulie, salariul minim va creşte de la 850 la 900 de lei, valoarea punctului-amendă (stabilit la zece procente din venitul minim brut lunar) va fi, în consecinţă, mai mare. Adică, în loc de 85 de lei, un punct-amendă va “valora” 90 de lei.
Ca şi până acum, contravenţiile vor fi clasificate de Codul Rutier în cinci clase, în funcţie de gravitate:
- clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, echivalentul a 180 de lei sau a 270 de lei
- clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 360 de lei sau a 450 de lei
- clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, echivalentul a 540 de lei sau a 720 de lei l clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă, echivalentul a 810 lei sau a 1.800 de lei
- clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amendă, echivalentul a 1.890 de lei sau a 9.000 de lei (se aplică doar persoanelor juridice)
(Cristian Burcioiu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro