Comisia de specialitate care a analizat sesizarea de plagiat referitoare la teza de doctorat Laurei Codruţa Kovesi a înaintat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trei propuneri:
„1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată; 2. publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara, unde teza a fost susţinută. 3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat”, se arată în raportul semnat de profesorii Claudia Ghica-Lemarchand, Vlad Constantinesco şi conferenţiarul Radu Chiriţă, la finalul lunii noiembrie, conform Mediafax
Cei trei specialişti constată că proporţia retinută ca fiind plagiat afectează o mică parte a tezei.
CNATDCU a decis menţinerea titlului de doctor
CNATDCU a decis, joi, cu 35 de voturi pentru şi o abţinere, menţinerea titlului de doctor a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Comisia a considerat că o măsură de retragere a titlului de doctor ar fi prea drastică în condiţiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4% din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creaţie ştiinţifică. Prin urmare, comisia a decis că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat.
Ce spune ministrul Educației
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru Mediafax că nu are sens să dispună interzicerea publicării tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, deoarece editurile pot publica orice lucrare doresc, indiferent de decizia Ministerului Educaţiei.
„Ce sens ar avea să dispun interzicerea publicării tezei de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi? Eu pot dispune, dar o editură comercială, dacă ar dori să publice teza, poate să o facă, deoarece editurile nu se subordonează ministrului Educaţiei. Aşadar, interdicţia impusă de comisie este, mai degrabă, o recomandare pentru edituri”, a declarat Mircea Dumitru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro