O primă cauză a consumului redus de cafea, în România, este preţul: deşi cafeaua nu este considerată, la nivel mondial, un produs de lux, la noi se aplică acciză la produsele obţinute din cafea. Plus creşterea preţului la nivel global, plus evaziunea fiscală asociată acestui produs…
Sub presiunea costului, ne „zgârcim” la cafeluţa de zi cu zi şi pierdem la capitolul sănătate. Pentru că este confirmat: un consum echilibrat de cafea ajută performanţa sportivă, mentală şi sănătatea cardiovasculară, reglând tensiunea şi strunind colesterolul rău.
Iar la antipod, alte naţii duc pe culmi rafinamentul preparării cafeluţei. Nu le mai ajunge espresso, s-au plictisit de caffe macchiato, de cappuccino şi de sora lui bună, caffe latte, caffe frappe îi lasă rece, iar de bătrâna, savuroasa şi gulerata cafea la ibric nici că-şi mai aduc aminte. Ce crezi că au inventat?!
3 invenţii care „iau caimacul”
• Filtrul de cafea cu muzică: o maşinărie magică, apărută în Elveţia. Cum funcţionează? Simplu: în timp ce îţi prepari cafeaua mult dorită, ai posibilitatea să asculţi muzica preferată prin simpla conectare a MP3-ului tău la filtrul de cafea. Acest filtru este combinaţia ideală pentru iubitorii de cafea şi de muzică bună.
• Ceştile de cafea ecologice: au fost special create pentru a proteja natura şi a ajuta în procesul de reducere a consumului de hârtie. Seamănă mult cu plicurile de ceai, însă se pot plia şi pot fi luate peste tot, pentru că… nu se ştie niciodată când ai nevoie de o cafea, nu? Ambalajul ecologic se va descompune în mod natural, având grijă de mediul înconjurător, iar plăcerea de a bea o cafea va fi satisfăcută oriunde, oricând.
• Filtrul de cafea ce funcţionează fără energie electrică: are nevoie doar de cafea şi de apă fierbinte. Iar toată munca este făcută de… forţa gravitaţiei. Aparatul foloseşte metoda tradiţională de preparare a cafelei, iar gustul rămâne acelaşi.