Mergi direct la conținut »
Transnistria a demarat procedura de alipire la Rusia

Transnistria pare să facă primii pași pentru alipirea la Rusia. Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat joi un decret care pune în aplicare rezultatul referendumului din 17 septembrie 2006, când 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru alipirea la Rusia, relatează inprofunzime.md.

Consultarea populară nu a fost recunoscută de nicio instituţie internaţională. Măsura reprezintă primul pas către aderarea regiunii separatiste la Federaţia Rusă. Decretul mai prevede şi ajustarea legislaţiei transnistrene la cea a Rusiei.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată decretul semnat de liderul de la Tiraspol. Directorul executiv al Asociatiei ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care, în luna decembrie, în regiune vor avea loc alegeri prezidenţiale, scrie inprofunzime.md.

Transnistria şi-a proclamat „independenţa” faţă de Republica Moldova în anii ’90, în urma unui război soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Indepedența sa nu este însă recunoscută de comunitatea internațională. Totodată, Rusia a trimis în zonă aproximativ 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe pentru menținerea păcii.

Close
Închide
  Close