După ce au analizat 33 de milioane de imagini postate pe internet, câţiva cercetători de la Universitatea Cornell, SUA, au ales cele mai fotografiate obiective turistice din lume. Libertatea vă prezintă azi şapte dintre monumentele şi clădirile “luate acasă”- doar în poze, desigur – de milioane de turişti.
Franţa
Paris. Un bilet de avion de la Bucureşti la Paris costă de la 95 de euro, dacă e vorba de o cursă low cost, şi de la 300 de euro cu alte companii. Cazarea într-un hotel de trei stele costă în medie 205 euro de persoană pe noapte.
Turnul Eiffel
Turnul Eiffel, considerat un simbol al Franţei, e o structură de metal cu o înălţime de 324,8 metri. Monumentul a fost ridicat la Paris, în perioada 1887-1889, după proiectul inginerului fran- cez Gustave Eiffel. Construcţia este realizată din oţel produs chiar în Româ- nia, la Reşiţa. Unul dintre cele mai vizitate locuri de pe glob, turnul e deseori loc de pelerinaj pentru îndrăgostiţi. Nici actorul american Hugh Jackman (în foto) nu a ratat ocazia de a poza pentru fotoreporteri lângă Turnul Eiffel acum două luni, când a fost la Paris pentru a-şi promova ultimul film, “X-Men de la origini: Wolverine”.
Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame din Paris, Franţa, a fost construită în stil gotic. Numele lăcaşului de cult face referire la Fecioara Maria, al cărei hram îl poartă. Clădirea a fost ridicată între anii 1163-1250, are o înălţime de 35 de metri şi o capacitate de 10.000 de persoane.
Marea Britanie
Londra. Un bilet de avion pe ruta Bucureşti – Londra costă de la 210 euro, dar, cu o cursă low cost, poate ajunge la 130 euro. O noapte de cazare la un hotel de trei stele costă circa 150 de euro de persoană.
Trafalgar Square
Trafalgar Square e o piaţă situată chiar în centrul Londrei, capitala Marii Britanii, reprezentând unul dintre principalele puncte de atracţie din Albion. Piaţa a fost botezată astfel pentru a comemora lupta de la Trafalgar, din 1805, în care marina britanică a învins flotele franceze, împiedicându-l astfel pe Napoleon să invadeze Marea Britanie.
Big Ben
Big Ben e cel mai mare ceas din lume şi se găseşte în turnul Palatului Westminster, din Londra, sediul parlamentului britanic. Orologiul uriaş a fost construit în urmă cu 150 de ani şi are o înălţime de 55 de metri. Porecla de Big Ben (Marele Ben) vine de la numele creatorului monumentului, Benjamin (prescurtat de anglofoni Ben) Hall, dar şi de la impozanta mărime a construcţiei.
Tate Modern Gallery
După cum îi spune şi numele, Tate Modern Gallery e o galerie destinată artei moderne, din Londra, unde sunt expuse opere ale unor artişti internaţionali, cele mai “vechi” datând din 1900. Aici pot fi admirate lucrări ale unor pictori impresionişti şi suprarealişti, cubişti sau modernişti, precum Claude Monet, Henri Matisse, Pablo Picasso sau Andy Warhol.
London Eye
London Eye, din capitala britanică, este una dintre principalele atracţii turistice din lume, reprezentând o piesă de referinţă a arhitecturii şi ingineriei moderne. Inaugurată în 1999, London Eye este una dintre cele mai înalte “roţi” din lume, având o înălţime de 135 de metri. De asemenea, roata dispune de 32 de cabine, în care încap până la 25 de persoane. Este vizitată anual de 3,5 milioane de turişti.
Statele Unite
New York. Cel puţin 640 de euro trebuie să plătiţi doar pentru transport până în metropola americană, iar cazarea la un hotel de trei stele costă circa 225 euro de persoană pe noapte.
Empire State Building
Empire State Building e un zgârie-nori de 102 etaje din New York, SUA. Clădirea a fost construită între anii 1929 şi 1931, iar timp de 41 de ani, până în anii 70, când au fost ridicate turnurile gemene, a deţinut titlul de cea mai înaltă clădire din lume.
fotografii: Agerpres, Epa, Northfoto