Cine a ţinut şi cu dinţii de locul de muncă se poate bucura liniştit de prima de Sărbători! Mai ales că şeful deghizat în Moş Crăciun ar putea fi destul de generos în acest an.
Cu 200 de lei mai mult ca anul trecut
Ca să mai umple golul din buzunarele angajaţilor, potrivit unui studiu PriceWaterhouseCooper, peste 30% din patronii români se gândesc să ofere bonusuri pentru Sărbătorile de iarnă. De asemenea, cei mai mulţi dintre aceştia se îndreaptă mai degrabă spre bonificaţii în lei sau vouchere- cadou decât spre produse sau petreceri, aşa cum au făcut în anii trecuţi.
“E o mare schimbare în percepţia angajatorilor. Vor să ofere bani pentru ca salariaţii lor să-şi poată lua exact ce au nevoie şi pentru a creşte astfel satisfacţia oamenilor. Din discuţiile cu angajatorii, primele de Crăciun de anul acesta vor fi cu 200-300 de lei mai mari decât cele de anul trecut şi nu se vor mai oferi în funcţie de performanţe, ca până acum”, ne-a explicat Cătălin Naftan, reprezentant al companiei de salarizare Paylogic. Pentru că efectele crizei nu pot fi ignorate, vor exista domenii de activitate unde primele de Sărbători vor fi extrem de mici sau vor lipsi. Aşa va sta situaţia pentru cei din construcţii sau pentru cei din retail, două din cele mai afectate sectoare de muncă.
Angajaţii de la Dacia vor primi 600 de lei în mână
Angajaţii celei mai profitabile companii de anul acesta din România, Dacia Groupe Renault, vor lua ca primă de Crăciun câte 600 de lei în mână până la sfârşitul acestui an.
Trei sferturi din angajaţii români nu cred că vor primi bonusuri
Obişnuiţi să li se spună mai tot timpul că nu sunt bani, salariaţii din România nu se aşteaptă să primească mare lucru de Crăciun din partea şefilor.
Un sondaj făcut recent de portalul de locuri de muncă Bestjobs.ro, arată că doar 25% din angajaţi speră să fie recompensaţi prin bonificaţii cu ocazia acestor Sărbători de iarnă, în timp de 75% din respondenţi nu sunt la fel de optimişti, ba chiar se aşteaptă la ce-i mai rău. Speranţa românilor a scăzut dramatic în ultimii doi ani, mai ales că în 2008, anul de debut al crizei economice la noi în ţară, peste 40% din români se aşteptau să fie răsplătiţi de Sărbători cu o primă.
Părerea specialistului: Recompensele stimulează munca
“După un an în care cele mai multe companii au redus cheltuielile, inclusiv lefurile, primele oferite la sfârşit de an stimulează munca salariaţilor şi îi fac să se simtă apreciaţi. Dacă angajatorul urmăreşte să crească gradul de satisfacţie al salariatului, cele mai indicate prime sunt cele în bani, pe care oamenii le pot folosi cum doresc, pentru cadouri sau pentru a-şi achita facturi restante. De regulă, bonusurile sub formă de vouchere la diferite saloane sau magazine sunt recomandate pentru angajaţii care beneficiază de venituri mai mari”, explică Mirela Zivari (foto), doctor în psihologie.
Ce spun cititorii Libertăţii: «E sărăcie mare peste tot»