Mergi direct la conținut »
Turcia amenință UE! Ankara va anula acordul privind migranții dacă UE nu își ține cuvântul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Turcia amenință UE! Ankara va anula acordul privind migranții dacă UE nu își ține cuvântul

Turcia amenință UE! Ankara va anula acordul privind migranții dacă UE nu își ține cuvântul

Turcia ameninţă Uniunea Europeană cu anularea acordului privind migraţia, dacă statele blocului comunitar nu îşi respectă promisiunile.

Avertismentul lansat de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu , vine după ce, luna trecută, Turcia se angaja să preia toţi imigranţii care ajung în Grecia. În schimb, urma să primească din partea UE şase miliarde de euro, până în 2018.

El a făcut acest comentariu în timpul unui discurs susținut în fața parlamentului de la Ankara, răspunzând criticilor opoziției referitoare la modul în care Turcia se raportează la conflictul din Siria, țară care este principala sursă de migranți ce se refugiază în Turcia ori încearcă să ajungă în vestul Europei.

Punerea în aplicare a acordului se desfăşoară însă cu dificultate. Sunt în continuare peste 40 de mii de refugiaţi blocaţi în Grecia. Pe de altă parte, la graniţele Turciei sunt peste o sută de mii de oameni care au fugit din calea unei noi ofensive lansate de gruparea Stat Islamic în Siria.

„Înțelegerea la care am ajuns cu UE este foarte clară. Dorim ca această tragedie din Siria să se termine, iar cetățenii noștri să călătorească fără viză în UE și uniunea vamală să avanseze (…) Dacă UE nu se ține de cuvânt, inclusiv în ceea ce privește acordul legat de migrație, vom anula toate acordurile”, a indicat șeful diplomației turce.

 

Conform acordului încheiat luna trecută între UE și Turcia, autoritățile de la Ankara s-au angajat să preia înapoi migranții ce debarcă în Grecia, venind dinspre Turcia, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiați sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

 

 

Close
Închide
  Close