Mergi direct la conținut »
secretele pâinii tradiționale cu slănină
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Turiștii de pe Valea Bârgăului învață de la o profesoară secretele pâinii tradiționale cu slănină

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 17 iulie 2017, 09:14

O profesoară îi învață pe turiștii care ajung la Colibița, pe Valea Bârgăului, secretele savuroasei pâini tradiționale cu slănină.

Ad placeholder

Ioana Hangan Pudilic, profesoară de economie, îi introduce pe turiștii care ajung la Colibița în tainele producerii pâinii tradiționale frământată în cuve vechi și de un secol.

„Ideea mi-a venit anul trecut, când am văzut că crește numărul de turiști de la Colibița și m-am gândit să fac ceva pentru ei. Noi, ca și familie, întotdeauna ne adunam în jurul cuptorului și mama făcea plăcinte, făcea pâine. Atunci am zis: ce-ar fi să fac și eu asta, dar pentru turiștii care vin la Colibița și pentru copii. Ca să păstrăm tradiția, pentru că acesta este cel mai important lucru”, mărturisește, pentru Bistrițeanul, Ioana Hangan Pudilic.

Profesoara le arată turișitilor cum încă de acum 200 de ani se prepara savuroasa pâine cu slănină sau cea coaptă pe frunză de varză.
Până acum, profesoara a organizat 8 astfel de ateliere, la care iau parte atât români care vor să își aducă aminte astfel de gustul copilăriei, cât și străini, care prețuiesc și mai mult astfel de activități, pentru că în țările de unde provin nu au parte de așa ceva.


Citește si: Preotul care a ajutat 120 de copii să ajungă la mare. „Trebuie să fie şi un nebun care să facă lucrul acesta”


Aluatul se realizează din făină românească, în cuve din lemn vechi și de 100 de ani. Ioana Hangan Pudilic, care are și doi copii pe care deja i-a inclus în activitatea sa, spune că pentru pâinea care se face la ateliere sale nu se folosesc chimicale sau conservanți, ci doar ingrediente naturale, mai notează sursa citată. Mai mult, rețetele sunt cele pe care aceasta le-a învățat de la străbunica mamei sale, acum decenii bune. Mama sa ia și ea parte la atelierele de făcut pâine, alături de o altă bătrânică din sat, care are 82 de ani.

„În general, vin străini la atelierul nostru. L-am avut pe fotograful Iago Corazza, care lucrează pentru National Geographic , care a venit cu 20 de fotografi. Am avut familii din Norvegia. Străinii s-au arătat mult mai încântați decât românii, până acum. Le place tot, le place să facă ei pâinea cu mâna lor, să stea în jurul cuptorului, să vadă cum se face un foc în cuptor. În pauze le place să facă fân, să facă căpițe, lucruri care în țările occidentale nu se mai practică”, spune Ioana.

 

 

 

Sursa foto și video: bistriteanul.ro

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close