Energoatom a precizat că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece, pe fondul unei pene de curent. Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, a arătat compania, într-un comunicat.
Luptele din zonă au făcut imposibilă repararea imediată a liniei de înaltă tensiune a centralei, care a fost capturată de forțele ruse după ce Kremlinul a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie.
Faptul că alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse a fost confirmat miercuri și de operatorul ucrainean Ukrenergo.
Ce spune Agenția pentru Energie Atomică
Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat însă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), o agenția care este operată de ONU.
„Sarcina termică a bazinului de stocare a combustibilului uzat și volumul apei de răcire de la centrala nucleară sunt suficiente pentru o îndepărtare eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare electrică”, a precizat AIEA.
#Ukraine has informed IAEA of power loss at #Chornobyl Nuclear Power Plant, @rafaelmgrossi says development violates key safety pillar on ensuring uninterrupted power supply; in this case IAEA sees no critical impact on safety.
— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) March 9, 2022
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina