Avionul, un Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbuşit ieri în regiunea Doneţk, unde au loc confruntări între armata ucraineană şi separatişti. Aparatul ar fi căzut în Ucraina, după ce a început să piardă altitudine la 50 de kilometri de spaţiul aerian rusesc, fiind găsit de locuitori în flăcări lângă localitatea Şahtarsk. La bordul avionului se aflau 298 de oameni, printre care 15 erau membri ai echipajului, 71 de olandezi, 9 britanici, 4 francezi şi 23 de americani, iar potrivit Ministerului ucrainean de Interne, nu a supravieţuit nici o persoană. Un consilier din Ministerul ucrainean de Interne a declarat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată de separatiştii proruşi, în timp ce insurgenţii susţin că nu ei sunt responsabili pentru doborârea avionului şi învinovăţesc forţele ucrainene. Mai mult, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că prăbuşirea avionului este un “atac terorist”. Malaysia Airlines a confirmat accidentul, anunţând şi pe reţeaua de socializare Twitter că a pierdut contactul cu zborul MH17 şi că ultima poziţie cunoscută a fost în spaţiul aerian al Ucrainei. Totodată, premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat “şocat” de prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, precizând că a fost începută o investigaţie, iar potrivit primelor informaţii se pare că aeronava s-a dezintegrat în aer. Pe de altă parte, publicaţiile locale au anunţat că localnicii au jefuit cadavrele care erau împrăştiate pe câţiva kilometri. Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev au iniţiat aseară demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la aeronava prăbuşită, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor români la bordul acesteia.
Alt aparat al companiei, dispărut în martie
Tot un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines cu 239 de pasageri la bord, ce efectua o cursă între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut la 8 martie. Se pare că acesta s-ar fi prăbuşit în Oceanul Indian, însă autorităţile nu au reuşit să găsească nici în prezent epava avionului.
În fiecare an au loc cel puţin două accidente aviatice
În 2014, singurele accidente de aviaţie majore au avut în primplan zboruri ale Malaysian Airlines: cel de ieri şi cursa dispărută MH370, cu 239 de pasageri la bord. Din păcate, din 2008 încoace, în fiecare an s-au înregistrat cel puţin două incidente soldate cu zeci sau sute de morţi.
Noiembrie 2013: O aeronavă Boeing 737 a căzut în oraşul rus Kazan, accident soldat cu 50 de victime. Tot în aceeaşi lună, un avion al companiei Mozambique Airlines s-a prăbuşit în drum spre Angola. 34 de morţi.
Ianuarie 2013: Un avion de line s-a prăbuşit în capitala Kazahstanului, Astana, din cauza ceţii. 21 de morţi.
Iunie 2012: O aeronavă a companiei nigeriene Dana Air s-a lovit de o clădire lângă aeroportului din Lagos. 147 de morţi.
Mai 2012: Un avion rusesc se prăbuşeşte în Indonezia. 45 de morţi.
Aprilie 2012: Un Boeing 737, aparţinând companiei pakistaneze Bhoja Air, s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. 127 de victime.
Aprilie 2012: Un avion ATR 72 al companiei ruseşti UTair a căzut şi a ars în Siberia. 32 de persoane şi 12 supravieţuitori.
Septembrie 2011: Mai mulţi jucători din naţionala de hochei a Rusiei mor după ce avionul în care se aflau, un Yak-42, s-a prăbuşit lângă Iaroslav. În total, accidentul s-a soldat cu 44 de morţi. Inginerul de zbor a supravieţuit.
Iulie 2011: Un Antonov 24 aparţinând companiei Angara s-a prăbuşit în Siberia, după ce un motor a luat foc. Cinci morţi, 30 de răniţi.
Mai 2011: O aeronavă Saab 340A s-a prăbuşit în Argentina. 22 de morţi.
Noiembrie 2010: O aeronavă Aerocarribbean ATR-72-212 s-a prăbuşit în Cuba. 68 de morţi.
August 2010: 20 de oameni au murit după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit în Republica Democratică Congo. Cauza e ciudată: un crocodil ascuns în bagajul de mână al unui pasager a scăpat, cauzând panică între pasageri, care au fugit spre coada avionului, dezechilibrând aeronava.
Iulie 2010: Un Airbus A321 s-a prăbuşit în Pakistan, încercând să aterizeze forţat. 152 de morţi.
Mai 2010: Un Boeing 737-800 al companiei Air India s-a prăbuşit în sudul ţării. 158 de morţi.
Aprilie 2010: Preşedintele Poloniei, Lech Kaczinski, şi numeroşi oficiali au murit după ce avionul în care se aflau, un Tupolev 154, s-a prăbuşit lângă Smolensk, în Rusia. Pilotul a încercat să aterizeze, deşi condiţiile meteo erau defavorabile. 96 de morţi.
Iunie 2009: Un Airbus A330 al companiei AirFrance, care mergea din Brazilia spre Paris, s-a prăbuşit în Oceanului Atlantic, în timpul unei furtuni. 228 de morţi.
Iunie 2009: Un Airbus A310-324, operat de liniile aeriene din Yemen, s-a prăbuşit în Oceanul Indian. 153 de morţi, un supravieţuitor.
August 2008: Imediat după decolare spre insulele Canare, zborul Spanair 5022 s-a prăbuşit pe aeroportul Barajas din Madrid. 154 de morţi şi 18 supravieţuitori.
Ianuarie 2008: Un avion militar polonez care transporta oficiali din armată s-a prăbuşit în nord-vestul ţării, provocând moartea a 20 de persoane.