În vreme ce conflictul dintre președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și șeful armatei Valeri Zalujnîi se intensifică, armata ucraineană se confruntă cu o mare problemă: primește prea puține obuze de artilerie pentru a-și apăra linia frontului de 1.000 de kilometri în fața atacurilor rusești.

Ministrul apărării Rustem Umerov a vorbit săptămâna aceasta despre o „foame de obuze” și a cerut coaliției occidentale care sprijină Kievul să trimită mai multă muniție.

Deocamdată nu există multe vești bune. UE promisese un milion de obuze până în martie, dar nu va îndeplini acest obiectiv. Șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, a admis săptămâna aceasta că blocul comunitar va trimite doar 524.000 de obuze până în martie și a promis 1,1 milioane până la sfârșitul anului.

Ucraina își intensifică și ea producția internă de obuze, dar deocamdată nu suficient de repede, și se bazează încă pe aliații săi pentru cea mai mare parte a muniției. În textul publicat de CNN, Zalujnîi a dat inclusiv vina pe problemele legislației interne și pe monopolul din industrie.

În acest timp, blocajul politic de la Washington a oprit toate fluxurile de ajutor militar.

„Am încetat acum asistența militară pe care o ofeream Ucrainei și am văzut deja unele efecte ale acestui lucru pe câmpul de luptă”, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Sistarea livrărilor de muniție și echipament militar din SUA are un impact real asupra trupelor aflate în tranșeele din sudul și estul Ucrainei.

„Nu am avut niciodată suficiente obuze de calibru 122 mm, le primim direct din fabrică”, a declarat pentru Politico un artilerist ucrainean care luptă în apropiere de Avdiivka, unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe front.

„În medie, tragem 15 focuri pe zi. Dar au fost zile în care am tras peste 100 de focuri sau în care nu am tras niciunul. Acum ostilitățile s-au intensificat în direcția noastră, dar avem mai puține obuze ca niciodată”, a adăugat soldatul.

Umerov a admis situația.

„Rusia ne depășește cu mult în ceea ce privește atacurile de artilerie zilnice. În diferite zone ale frontului și etape ale ostilităților, au tras de cinci-zece ori mai multe obuze de artilerie decât forțele ucrainene”, a spus el.

„Industria militară rusă permite trupelor sale să tragă zeci de mii de proiectile asupra pozițiilor ucrainene. După cum arată situația de pe câmpul de luptă, nu există un substitut pentru artileria modernă”, a adăugat el.

O creștere semnificativă a livrărilor de muniție pentru Ucraina nu va fi ușoară.

„Astăzi avem un război de o asemenea amploare încât întreaga capacitate a lumii libere nu este suficientă pentru a susține consumul nostru. Cu siguranță nu putem face acest lucru fără ajutor”, a declarat ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamișin, pentru Politico.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Zalujnîi îi critică pe liderii politici de la Kiev

În eseul publicat de site-ul CNN, Zalujnîi, a subliniat că Ucraina trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar și să se concentreze din ce în ce mai mult pe tehnologie, dacă vrea să câștige războiul împotriva Rusiei.

Indirect, el a făcut referire la eșecul Statelor Unite de a conveni asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, precum și la faptul că războiul din Orientul Mijlociu a atras atenția internațională în altă parte.

Dar a lansat voalat critici și la adresa propriului guvern.

„În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje de producție – în ceea ce privește muniția, de exemplu – care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare”, a spus el.

Zalujnîi a mai subliniat că Ucraina nu poate egala forța de luptă a Rusiei fără a lua „măsuri nepopulare”, o altă critică voalată la adresa lui Zelenski.

El a făcut apel la șefii săi politici să se ridice la înălțimea momentului, făcând aluzie la reticența lui Zelenski de a susține apelul său pentru o mobilizare substanțială.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Zalujnîi, care se află în plin conflict cu președintele Zelenski, a vorbit în mod special despre direcția spre care armata Ucrainei trebuie să se îndrepte, pentru a câștiga războiul.

El a subliniat necesitatea unei modernizări tehnologice și a introducerii unei filozofii de instruire care să țină cont de restricțiile cu care Kievul se confruntă – în materie de muniție și forță de luptă.

Dacă Zalujnîi va rămâne în funcție suficient mai mult pentru a superviza această adaptare, rămâne de văzut. Ultimele informații sugerează că Zelenski ar putea anunța demiterea sa în următoarele zile.

Apărare activă

Lipsa obuzelor este unul dintre motivele principale pentru care armata ucraineană a trecut în defensivă pe întregul front, în urma contraofensivei dezamăgitoare din această vară.

Nevoiți să facă economie de obuze, ucrainenii apelează la drone pentru a lovi tancurile, vehiculele blindate și trupele rusești. Dronele, adesea modele comerciale adaptate, au o cameră de bord care permite operatorilor să le direcționeze cu precizie spre ținte.

Forțele Kievului au efectuat 3.806 atacuri cu drone din septembrie până în ianuarie, în timp ce Rusia a efectuat doar 2.886, potrivit unei monitorizări asigurate de agenția de marketing Top Lead, cu sediul la Kiev.

Un ofițer de rang înalt din armata ucraineană, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Politico că rușii domină câmpul de luptă cu artileria.

„Iar acum, în unele direcții, acest număr depășește uneori de multe ori răspunsul nostru. De aceea, utilizarea dronelor este una dintre opțiunile pentru a provoca pagube inamicului”, a spus el.

El a subliniat că, deocamdată, Ucraina are încă suficiente obuze la îndemână pentru a respinge orice pătrundere rusă.

„Avem suficiente obuze pentru a ne apăra în acest moment, dar pentru a continua acțiunile ofensive avem nevoie de ajutor cu muniție. La urma urmei, în timpul unei ofensive, este necesar să ai mult mai multe obuze decât are inamicul tău sau cel puțin aceeași cantitate”, a spus ofițerul.

În timp ce dronele ajută la ținerea la distanță a rușilor, acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie de mai multă muniție, a declarat Mikola Bielieskov, analist militar principal la Fundația caritabilă Come Back Alive, care ajută armata ucraineană cu provizii.

„Cred că ne va fi greu să luptăm doar cu drone, fără artilerie clasică, cum ar fi obuzierele sau (sistemele de lansare multiplă de rachete), plus cel puțin 2.000-4.000 de obuze pe zi”, a spus el.

„Trebuie să menținem pozițiile existente. Și cum să facem acest lucru în condițiile lipsei de obuze este, desigur, provocarea”, a concluzionat el.

„Situația este periculoasă, dar nu catastrofală“

Rusia are mult mai multe arme și muniții decât Ucraina, dar, cu toate acestea, are și ea probleme în menținerea ritmului feroce în care folosește muniția.

Moscova a pus efectiv economia pe picior de război și este pregătită pentru un lung război de uzură. Fabricile sale produc drone, tancuri și obuze, iar bugetul apărării este cel mai mare din istoria post-sovietică a Rusiei.

Într-o conversație televizată cu președintele Vladimir Putin, șeful conglomeratului de apărare Rostec, Serghei Chemezov, a declarat la sfârșitul lunii decembrie că producția de muniție a crescut de cincizeci de ori de când Moscova a lansat invazia.

Și totuși, există avertismente.

Iuri Fiodorov, un expert militar independent cu sediul la Praga, a declarat că armata rusă a apelat la vechile stocuri de artilerie sovietică, dar acestea se epuizează.

Aici intervin aliații săi geopolitici, Coreea de Nord și Iranul. Potrivit oficialilor occidentali și serviciilor de informații, aceștia furnizează Rusiei tehnologie, proiectile și, posibil, rachete balistice – deși toate părțile implicate neagă acest lucru.

Fiodorov estimează că Rusia trage aproximativ 10.000 de obuze zilnic, mult mai multe decât Ucraina, dar totuși mai puține decât zecile de mii pe zi la începutul invaziei.

Această scădere a forțat armata rusă să se bazeze pe atacuri în care a împins la moarte mii de militari, cu scopul de a copleși apărarea ucraineană.

„În opinia mea, situația este periculoasă, dar nu catastrofală”, a declarat Fiodorov, cu referire la situația Ucrainei.

În Avdiivka, de cealaltă parte a frontului, soldații ucraineni au fost nevoiți să se adapteze și să învețe noi trucuri pentru a face față lipsei de muniție. Unitățile de artilerie colaborează îndeaproape cu piloții de drone, care îi ajută să țintească mai precis obuzele lor puține.

Artileristul care luptă la periferia orașului a declarat că precizia artileriei crește cu 250% atunci când este asociată cu dronele.

„Din cauza deficitului constant de obuze, suntem obligați să învățăm să tragem mai bine. Și am învățat”, a spus soldatul.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (16)

bituca   •   03.02.2024, 08:18

Ucrainienii au inceput sa se certe intre ei.

ginx   •   03.02.2024, 04:53

Ucraina va rezista iar SUA vor depăși blocajul politic și vor relua furnizarea de ajutor. Iar în Rusia va fi din ce în ce mai rău până când Putin va dispărea.

    Daniel_DNL   •   03.02.2024, 11:31

    ginx   •  03.02.2024, 04:53

    Ucraina va rezista iar SUA vor depăși blocajul politic și vor relua furnizarea de ajutor. Iar în Rusia va fi din ce în ce mai rău până când Putin va dispărea.

    Asta se spune de 2 ani, si se întâmplă exact invers

      El_Dyablo   •   04.02.2024, 18:05

      Daniel_DNL   •  03.02.2024, 11:31

      Asta se spune de 2 ani, si se întâmplă exact invers

      Acum 2 ani, se spunea că în 3 zile "tarul" va intra în Kiev

DMV75   •   02.02.2024, 17:32

@Aviz postacilor. Incepand de marti fermierii polonezi, sustinuti de sindicatul Solidaritatea, vor bloca toate punctele de frontiera intre Polonia si Ucraina. Agricultorii polonezi se simt tradati de prim ministrul Donald Tusk, fost politruc UE, care a acceptat conditiile Bruxellului ca produsele agricole si alimentare din Ucraina sa continuie sa intre liber in UE. Articolul integral este pe Politico.eu. Desigur postacii vor avea probleme din nou cu limba engleza. Orice face, Ucraina pierde.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI