Mergi direct la conținut »
EDITORIAL/ Ultima noapte de democrație, întâia noapte de anarhie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

EDITORIAL/ Ultima noapte de democrație, întâia noapte de anarhie

De Sorina Ionaşc, . Ultimul update Joi, 21 iunie 2018, 09:28

Ne urâm între noi mai tare decât am făcut-o vreodată. Ne revoltăm împotriva politicienilor atunci când fac derapaje grave (Codul de procedură penală, adoptat luni, este doar un exemplu) și ne lăudăm că luptăm pentru drepturile noastre. Spunem că vrem respect și democrație, că ne dorim un stat de drept și civilizație. Doar că noi suntem primii care încalcă fix aceste lucruri.  ”Nu întreba ce poate face țara pentru tine, întreabă ce poți face tu pentru țară”, a spus, cândva, John F. Kennedy. Poate ar trebui să vedem, mai întâi, întregul tablou, cu noi în el, și abia apoi, dacă mai e cazul, să ne urâm.

Ad placeholder

Miercuri, 20 iunie 2018. Să ținem minte ziua asta, căci a fost poate cel mai negru episod din istoria democrației în România. Și nu pentru că PSD și ALDE au călcat în picioare justiția, statul de drept, economia, Codul de procedură penală, interesul românilor, în general. Ci pentru că noi, cetățenii, ne-am bătut joc de tot ce spunem că ne dorim: democrație și respect. Activismul și lupta pentru drepturile noastre nu înseamnă violență, nici verbală și, cu atât mai mult, nu fizică. Am fost animale, toți la un loc. Pesediști, useriști, jurnaliști, protestatari. Și tot ce am reușit miercuri a fost să ne dăm singuri palme peste față, și la propriu, și la figurat. Pentru că facem același lucru ca ei: urâm.

  1. Protestatarii din Parlament

Este perfect legal și legitim ca un cetățean să vină în Parlament. Așa cum deputata PSD Simona Bucura Oprescu aducea, săptămânile trecute, pensionari și copii pe liste de invitați, și USR are aceleași drepturi. Faptul că parlamentari USR știau cu ce scop vin respectivii protestatari în Parlament și ce urmează să facă reprezintă, însă, un acord tacit și o complicitate. Și asta e greșit. În Parlament nu vii să urli, vii să discuți civilizat. Apelezi la toate căile democratice pentru a-ți spune durerea și a rezolva lucrurile. Câți dintre protestatarii care au strigat ”infractorilor”, ”hoților”, ”penalilor” au mers sau măcar au cerut o audiență la Liviu Dragnea?  Câți au încercat să discute civilizat, democratic cu aleșii lor? Câți le-au trimis email-uri sau au mers la cabinetele parlamentare? Civismul nu înseamnă violență. Nici verbală, nici fizică.

  1. Deputații PSD

În imagini, se vede clar cum unii deputați PSD îl așteaptă pe Liviu Dragnea să iasă din plen și, când vine acel moment, îl flanchează efectiv pe președintele Camerei Deputaților și îl conduc spre biroul său. Practic, deputații PSD au devenit, pentru câteva minute, gărzile de corp, la propriu, ale lui Liviu Dragnea. Or asta nu este în fișa postului unui deputat sau senator.

Ad placeholder
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
Recomandări
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
 
  1. Jurnaliștii

Sunt unul dintre ei. Unul dintre cei care au fost acolo, chiar la momentul ”potrivit”. Mi-am luat două coate în bărbie, am fost îmbrâncită și călcată pe picioare, și nu de deputați, nu de consilieri, ci de colegii mei jurnaliști. Nu e prima oară. În astfel de momente, haosul este extrem și nimeni parcă nu mai gândește. Nu-i judec și nu strig la ei. Suntem vinovați pentru ceea ce facem, pentru că, din disperare de imagini, sunet, întrebări, reacții, ne călcăm în picioare, la propriu, lovim în stânga și-n dreapta fără să mai conteze cine e lângă noi. De data asta, s-a nimerit să fie, pe lângă alți jurnaliști la fel de disperați, și câțiva deputați. În imagini se vede clar cum operatori de imagine lovesc deputați, cum deputați îmbrâncesc și lovesc la rândul lor. Acțiune și reacțiune, amestecate cu disperarea de ambele părți.

Ad placeholder
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
Recomandări
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
 
  1. Serviciu de Pază și Protecție

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu au SPP. Au refuzat ofițeri de securitate care să le asigure paza tot timpul, mai ales în situații de genul. Și miercuri s-a văzut din plin cât de necesar este ca un demnitar să aibă astfel de protecție.

  1. Minutele de anarhie – drumul lui Dragnea

Liviu Dragnea putea să evite foarte ușor spectacolul, circul, scandalul de miercuri. În primul rând, ar fi putut să iasă din plen prin altă parte, avea și alte uși, scări, lifturi. Știa ce se întâmplă pe hol, știa că sunt protestatari agitați lângă biroul său, și totuși a ieșit. Fără pază specializată.

  1. Greșeala lui Dragnea

Liviu Dragnea, ca să dea un exemplu de democrație, chiar și într-un ultim ceas, ar fi putut să-i primească pe respectivii protestatari în biroul său. Nu, nu avea de ce să fie periculos dacă se organiza civilizat. Liviu Dragnea în capul mesei, protestatarii în fața lui, presa în sală, camerele de filmat aliniate. Un gest care ar fi fost util pentru toate părțile implicate: PSD, protestatari, jurnaliști. Da, și pentru acei câțiva consilieri de la Direcția Afaceri Interne de la Camera Deputaților.

Ad placeholder
„Mascații” au descins la vila lui Emi Pian. Noi percheziții după scandalul clanurilor rivale Duduianu și Rinu
Recomandări
„Mascații” au descins la vila lui Emi Pian. Noi percheziții după scandalul clanurilor rivale Duduianu și Rinu
 
  1. Nicolae Bacalbașa

I-am criticat de nenumărate ori pe aleși pentru limbajul folosit și pentru faptul că se scaldă în lux, pe banii noștri. Avem, totuși, și câțiva, nu mulți, care nu fac asta. Parlamentari, răi sau buni, care merg cu metroul acasă, care stau în chirie sau într-un apartament modest într-un cartier periferic. Iar noi, după ce îl lăudăm pe unul pentru că merge cu bicicleta sau pentru că îl vedem în autobuz, îl lăudăm doar dacă e dintr-un partid politic pe care îl agreăm. Dacă e dintr-un partid pe care-l hulim, atunci îl înjurăm, îl îmbrâncim și-l hărțuim la metrou. Nicolae Bacalbașa, unul dintre deputații cei mai neadecvați, care folosește un limbaj odios pentru Parlament, a fost înjurat și îmbrâncit în mod violent, în timp ce mergea spre metrou. Este normal, este democrație?

Ad placeholder

Urmăriți din nou imaginile. Uitați-vă la cine, când și pe cine lovește. Și poate, cândva, nu va mai conta decât că politica pumnului nu înseamnă democrație. Nici cea a pumnului în bărbie, nici cea a pumnului în gură.

Civilizație și democrație

Liviu Dragnea și oricare alt parlamentar primește cetățeni în audiențe. Sunt căi democratice și civilizate să discutăm cu aleșii noștri, buni sau răi.

”Cetăţenii pot solicita acordarea audienţei oricând, în cadrul programului de lucru al Camerei Deputaților:

  • luni – joi – între orele 8,00 – 16,30
  • vineri – între orele 8,00 – 14,00.
Ad placeholder

Contact:

Pe Liviu Dragnea îl puteți găsi, teoretic, și la biroul parlamentar.

1) Alexandria (sediul PSD), Str. Mihăiţă Filipescu nr. 9, jud. Teleorman

2) Alexandria (Consiliul Judeţean Teleorman), Palatul Administrativ, Str. Dunării nr. 178, jud. Teleorman

Sau pe email.

[email protected]

[email protected]

Ad placeholder
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
PARTENERI - GSP.RO
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
Adrian Sârbu a dat lovitura! Afacerea de milioane de euro încheiată azi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Adrian Sârbu a dat lovitura! Afacerea de milioane de euro încheiată azi
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close