Efraim Zuroff are 75 de ani este un istoric și vânător de naziști israelian născut în America. A jucat un rol-cheie în aducerea în fața justiției a criminalilor de război naziști și fasciști. Zuroff, directorul biroului Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, este coordonatorul cercetării asupra crimelor de război naziste la nivel mondial pentru Centrul Wiesenthal și autorul „Raportului său de stare” anual privind investigarea și urmărirea penală a criminalilor de război naziști la nivel mondial, care include o listă cu cei mai căutați criminali de război naziști.
Succesul vânătorii, spune Zuroff, ține de șase pași. Unul este demascare, doi este acțiunea în justiție, trei este extrădarea, patru este procesul, cinci este verdictul și șase este executarea pedepsei. Pentru câți dintre cei vânați de el a reușit să bifeze toți cei șase pași? „Nu atât de mulți, să fiu sincer. Cum este posibil? Mai ales pentru că mor”, spune istoricul.
Tocmai de aceea el se autointitulează „unul dintre puținii evrei care se roagă pentru ca naziștii să trăiască mult”. Nu există nimic mai rău decât un criminal de război care este urmărit, dar își dă ultima suflare înainte de a fi judecat, crede Zuroff.
Își amintește de omul care a trimis 15.000 de evrei la Auschwitz și care, după multe evadări, s-a dovedit în cele din urmă că se ascundea la Budapesta. Un fotograf a sunat la ușă și a făcut o poză când bătrânul a răspuns, în lenjerie. Fotografia a fost pe prima pagină a The Sun. A fost extrădat două zile mai târziu, dar a murit cu două zile înainte de proces: „A fost o dezamăgire teribilă”.
S-ar putea întâmpla același lucru și cu ultimul criminal de război pe care Zuroff încearcă să-l aducă în fața justiției. Acesta este un fost soldat SS-ul român pe care Zuroff încă îl vânează.
Născut la Arad, Gregor Formanek este responsabil pentru moartea a 3.300 de deținuți din lagărele de concentrare. Locuiește la Frankfurt și are acum 99 de ani. „Există o hotărâre judecătorească potrivit căreia Formanek nu mai este apt să apară în instanță”, spune Zuroff. „Fizic sau mental, asta nu este clar. În orice caz, contestăm decizia. Dacă cineva nu mai este apt mental să fie judecat, nu vom continua. Nu transformăm asta într-o comedie”.
Gregor Formanek era gardian într-un lagăr de concentrare, Sachsenhausen, unde 100.000 de prizonieri au murit în timpul Holocaustului. El este acuzat de „uciderea crudă și perfidă” a 3.300 dintre ei.
The Sun l-a găsit pe Formanek trăind într-un apartament de 460.000 de euro, într-o suburbie modestă din Frankfurt. Vecinii lui credeau că e un manager de companie pensionar.
Procuratura din Gießen l-a acuzat pe bărbatul din provincia Main-Kinzig de implicare în crime violente. „Este acuzat că a contribuit la crimă în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”, a declarat Thomas Hauburger, purtătorul de cuvânt al parchetului.
Tribunalul regional din Hanau (Hesse) a respins însă cererea de judecare a bătrânului după ce, potrivit unui expert, el a fost considerat a avea capacitatea limitată de a fi judecat.
Aceasta este decizia pe care o contestă Zuroff și speră să obțină o soluție care să permită extrădarea și aducerea în fața unui tribunal a lui Formanek.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vruum • 18.02.2024, 03:03
Dar despre "vânătoarea de criminali comuniști" ce se mai aude, când începe?
ccc___ • 17.02.2024, 17:56
Oamenii astia incep sa fie apreciati nu condamnati,mai ales acum. Ca si antonescu,noi romanii stim ,chiar daca "istoria spune altceva"
Yezhov • 17.02.2024, 14:46
cum poti sa mai pedepsesti un boș de 100 de ani pentru ca a facut ceva acum 80 de ani. Ce ii dai sa faca? S croseteze lana cu becul inchis?