În iulie 2021, un reprezentant al unui centru de primire în regim de urgență din sectorul 4 a făcut o sesizare la Secția 26 de Poliție despre o posibilă faptă de abuz sexual. Două fete instituționalizate ar fi fost victimele unor agresiuni sexuale, agresorul fiind asistentul maternal la care cele două erau în plasament, precizează Poliția Capitalei.
Cercetările au început în aceeași lună, cauza fiind în instrumentarea Secției 26 de Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol, agresiune sexuală și coruperea sexuală a minorilor”, mai arată Poliția Capitalei.
Cele două minore au fost luate din asistență maternală și duse într-un centru de pe raza sectorului 4 în iulie 2021.
„Suntem relativ avansați cu ancheta. Faptele au fost conturate în mare. Ne apropiem de o concluzie. În plasament erau trei fete, dar acuzația s-a formulat cu privire la două dintre ele”, explică pentru Libertatea surse din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, a semnalat cazul în spațiul public pe 3 ianuarie. Acesta a aflat despre situație de la un angajat din cadrul DGASPC Sector 4.
„Angajatul mi-a scris o scrisoare în care mi-a spus că se încearcă mușamalizarea cazului”, precizează Vișinel Bălan pentru Libertatea.
DGASPC Sector 4: Angajatul a fost suspendat din funcție
„La data de 14.07.2021 am luat la cunoștință despre un posibil abuz comis de un asistent maternal asupra a două minore aflate în plasament la familia acestuia”, menționează un comunicat emis de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4.
Instituția spune că cele două minore „se află în buna îngrijire a colegilor noștri de la D.G.A.S.P.C. Sector 4”.
Asistentul maternal a fost suspendat din funcție până finalizarea cercetărilor, se mai arată în răspunsul DGASPC Sector 4.
40 de angajați ai DGASPC-urilor, acuzați de violențe sexuale
În mai anul trecut, Libertatea a arătat că în jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului (DGASPC-uri) din întreaga țară au fost înregistrate sesizări pentru fapte de violență sexuală în perioada 2005-2020, în care agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală. Din peste 40 de angajați acuzați de astfel de fapte, opt au primit pedeapsa cu închisoarea.
În cazul dosarelor clasate, angajații acuzați rămân în cadrul instituțiilor.
foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro