„Aceste 10 ouă sunt mai scumpe decât dacă ar fi făcute din aur pur”, a declarat Guntars Sīmanis, avocatul, lui Krūmiņs, care a depus recurs imediat după anunțarea verdictului.
Judecătorul Lauris Snepsts a susținut că este greșit să „compare fauna valoroasă cu o bucată de metal strălucitor”.
„Sper că acest caz va crea un precedent pentru protejarea faunei sălbatice din țara noastră”, a spus Shnepsts, după sentința de marți, 28 aprilie.
Incidentul datează din primăvara anului 2021, pe 16 mai, când Krūmiņs a vâslit peste un lac din nord spre Bēržinu, o insulă populată de păsări sălbatice, și a spart ouăle cu o vâslă.
„Crima” ar fi putut trece neobservată, dar un om de știință local, Andris Klepers de la Universitatea Vidzeme, care făcea cercetări în zonă, a înregistrat incidentul, iar materialul video a fost depus în instanță.
„Am încercat să-l potolesc pe spărgătorul de ouă, dar a devenit și mai agresiv și a început să arunce ouăle în aer și să le lovească cu vâslele”, a mărturisit, profesorul, în sala de judecată.
Penalitatea calculată pentru distrugerea unui ou de pescăruș cu cap negru a fost de 5.000 de euro. Inițial, Krūmins a fost acuzat de distrugerea a 30 de ouă, iar, în primă fază, și-a recunoscut vinovăția pentru că a crezut că pedeapsa nu va fi mare.
În declarațiile către poliție, Krumiņs a spus că „păsările sunt foarte zgomotoase toată ziua, îl împiedică chiar să vorbească. De furie, a spart câteva cuiburi, nu mai mult de zece, cu o vâslă”.
Când a aflat suma pe care o are de plătit, și-a schimbat versiunea, a pledat nevinovat și a susținut că nu a atins ouăle!
Potrivit procurorului Sandra Katkevičas, schimbarea mărturiei arată că acuzatul încearcă să evite responsabilitatea. Și nici necunoașterea legii nu îl scutește de responsabilitate.
Foto: Profimedia