Un copil în vârstă de 11 ani, din Botoșani, a fost la un pas să își piardă viața după ce a căzut de pe bicicletă. În urma accidentului, copilul a ajuns la Spitalul din Botoșani cu o julitură aparent banală la cotul stâng. Băiețelul a fost tratat și trimis acasă, dar au apărut complicațiile. Când au văzut că nu-l pot salva, medicii din Botoșani l-au transferat de urgentă la Iași.
„Este vorba de un pacient în vârstă de 11 ani, care a suferit un accident prin cădere de pe bicicletă, cu o plagă exfoliata la nivelul cotului stâng. Acesta s-a prezentat la Spitalul din Botoșani, unde s-a efectuat toaleta plăgii și s-a inițiat terapie antibiotica, cu evoluție nefavorabilă, în sensul că membrul respectiv prezintă un edem global. Mama și copilul se reîntorc la spital, iar copilul este internat și i se pune diagnosticul de sindrom de compartiment, asta însemnând inflamarea rapidă, puternică și severă a tuturor structurilor segmentului afectat. I s-a făcut fasciotomie, iar evoluția a fost în continuare nefavorabilă”, au precizat medicii Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.
Sindromul de compartiment reprezintă compresia nervilor, vaselor de sânge și a musculaturii în interiorul unui spațiu închis, compartiment, din corp. Acest fenomen conduce la moartea celulară prin lipsa oxigenării.
Medicii din Iași i-au filtrat sângele
Medicii ieșeni au făcut eforturi uriașe pentru a salva viața copilului în vârstă de 11 ani, apelând la o metodă nouă în Spitalul de Copii „Sf. Maria”, arată bzi.ro. Micuțul pacient prezența o infecție bacteriană rară, denumită fasceita necrozantă și cunoscută ca bacteria mâncătoare de carne, care poate distruge pielea și țesuturile moi de sub ea, medicii au efectuat hemofiltrare, tratament dificil și de durată.
„La o săptămână de la accident, medicul anestezist împreună cu medicii nefrologi decid efectuarea hemofiltrarii la pacient, acesta fiind tratamentul prin care sângele este trecut printr-un aparat special, similar cu aparatul de dializă, care curăță organismul de substanțe inflamatorii, toxice, produse de către bacterii, dar și de către organism. Este pentru prima dată când se realizează hemofiltrarea în Spitalul de Copii ‘Sf. Maria’ din Iași cu succes. 24 de ore, medicul anestezist a stat și a supravegheat procesul de hemofiltrare, iar în urma tratamentului de curățare a sângelui de substanțe toxice, evoluția pacientului a fost lent favorabilă. După, evoluția a fost bună, cu normalizarea parametrilor biologici și a semnelor clinice. Astfel, s-a făcut intervenție chirurgicală de construcție, de acoperire a defectelor cutanate pe tot membrul superior stâng și la cinci zile de la acoperire, copilul a fost externat”, au explicat medicii care s-au ocupat de copil.
Sursa foto:ziaruldeiasi.ro
REPORTAJ/O fetiță din Vaslui era legată cu lanțul de copac, arsă cu fierul de călcat și obligată să asiste la desfrâul mamei sale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro