Ionuț Nistor, 40 de ani, este medic primar nefrolog la Spitalul Dr. C.I. Parhon, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
El a depus încă de săptămâna trecută o solicitare la DSP Iași pentru a fi detașat în județele din preajma Iașiului, dacă situația o cere, pentru a ajuta în unitățile medicale pe profilul său.
Una dintre solicitările de la Spitalul de Urgențe din Suceava, care tratează acum doar pacienți COVID-19, a fost pe Nefrologie, așa că i-a fost acceptată detașarea. Acum câteva zile, el a preluat conducerea secției de Nefrologie și dializă. Secția are 28 de paturi, toate ocupate, și funcționează la capacitate maximă.
Doctorul a declarat, pentru Libertatea, că a luat decizia de a merge la Suceava pentru că a mai lucrat aici în timpul rezidențiatului și era în contact permanent cu medicii de acolo. Multți dintre aceștia s-au îmbolnăvit și se află acum sub tratament sau la domiciliu.
Mi-am dat seama că rămâne un gol foarte mare. În același timp, cunoaștem că sunt foarte mulți pacienți din Suceava care sufereau de insuficiență renală și care aveau și au nevoie de tratament. Pacienții cu dializă sunt speciali, au nevoie de un ajutor specializat care poate fi dat doar de medicul nefrolog și au nevoie să vină din două în două zile la dializă. Vă dați seama că asta îi pune în mod deosebit într-o situație de risc.
Ionuț Nistor, nefrolog:
Întrebat cum se va descurca în mijlocul conflictelor între conducerea militară și cadrele medicale de la Suceava, acesta s-a limitat la a spune: „Tot ce vreau este să ajut într-o situație complicată”.
Medicul consideră detașarea la Suceava un gest absolut normal, dată fiind nevoia mare de personal medical din spitalul COVID-19, și i-a fost ușor să ia decizia, având la Iași alți colegi care să-l suplinească.
Riscuri există peste tot, acestea sunt și la Iași pentru că și aici sunt pacienți diagnosticați cu coronavirus, care există cu siguranță și în comunitate. De aceea sunt convins că gestul meu va fi de ajutor.
Ionuț Nistor, nefrolog:
„La Suceava este un număr mare de personal care, din păcate, este pozitiv, iar din această cauză e de ajutor suplimentarea. O parte dintre ei vor reveni la serviciu în două săptămâni, când vor fi vindecați, dar până atunci, orice ajutor contează”, a mai spus el.
„Mesajul este acela că vorbim de o meserie pe care ne-am ales-o, care implică niște riscuri pe care și le asumă deja foarte mulți colegi de-ai mei: cei din UPU, din spital, chiar și în Iași. Sunt foarte mulți oameni care fac ture suplimentare și muncesc enorm în aceste zile. Simt că situația va evolua într-o direcție bună și că există speranțe reale că lucrurile vor merge bine”, a declarat dr. Ionuț Nistor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro