Ryyan Alshebl, care și-a părăsit orașul natal As Suwayda din Siria în urmă cu opt ani, a candidat ca independent în municipalitatea Ostelsheim. El a obținut duminică 55,41% din voturi, învingând doi candidați germani, pe Marco Strauss și Mathias Fey.
Primul om cu rădăcini siriene care câștigă o primărie
Localnicii l-au aclamat pe tânărul în vârstă de 29 de ani atunci când acesta și-a salutat victoria, o victorie pe care a descris-o ca fiind „senzațională”, a relatat luni televiziunea locală germană SWR, citată de CNN.
„Astăzi, Ostelsheim a trimis un exemplu de toleranță și cosmopolitism pentru întreaga Germanie”, a declarat el, potrivit postului public german de televiziune ZDF. „Acest lucru nu este ceva obișnuit într-o zonă conservatoare, rurală”, a adăugat el.
Primul apel al lui Alshebl după victorie a fost către mama sa din Siria, care a fost încântată de veste, a relatat SWR.
Asociația municipalităților din Baden-Württemberg a declarat că Alshebl este primul om cu rădăcini siriene care candidează și câștigă o funcție de primar în Germania. El își va prelua funcția în luna iunie.
Locuitorii din Ostelsheim și-au salutat noul primar. „Visul a devenit realitate, iar omul potrivit a devenit primarul nostru”, a declarat pentru SWR Annette Keck, care locuiește în zonă.
Strauss, unul dintre adversarii săi, l-a felicitat pe Alshebl. „Vă doresc mult noroc și, în același timp, vă cer sprijin pentru domnul Alshebl, pentru Ostelsheim-ul nostru comun”, a spus el pe Facebook.
Ministrul integrării din land, Manne Lucha, a declarat că victoria lui Alshebl a arătat că diversitatea este o parte naturală a landului Baden-Württemberg. „Aș fi foarte încântat dacă alegerea lui Ryyan Alshebl ar încuraja mai multe persoane cu un trecut de migrație să candideze la funcții politice”, a declarat acesta.
Comentarii rasiste, în timpul campaniei electorale
Nu toată lumea a fost atât de caldă cu tânărul de 29 de ani. ZDF a relatat că sirianul a primit comentarii pline de ură în timpul campaniei electorale.
Tânărul politician a mers din casă în casă, promovându-și programul electoral, iar „experiențele au fost predominant pozitive”, dar a existat și o minoritate de alegători de extremă dreapta din Ostelsheim care nu au vrut să-l accepte din cauza rădăcinilor sale siriene, a declarat Alshebl pentru ZDF.
Sosit în Europa cu o barcă pneumatică
Născut în Siria, Alshebl a crescut într-o familie alcătuită dintr-o învățătoare și un inginer agricol și și-a descris viața ca fiind lipsită de griji până la vârsta de 20 de ani, potrivit site-ului său de campanie.
La acea vreme, protestele împotriva guvernului sirian, care au început în 2011, au degenerat curând într-un război haotic. Luptele și, mai târziu, ascensiunea ISIS au forțat 10,6 milioane de persoane să plece din țară până la sfârșitul anului 2015 – aproximativ jumătate din populația siriană de dinainte de război.
Alshebl s-a confruntat cu dilema de a fi recrutat pentru serviciul militar în armata siriană sau de a părăsi țara, potrivit site-ului său.
În timp ce mulți sirieni au fost strămutați pe plan intern sau au fugit în țări din regiune, alții, precum Alshebl, au făcut călătoria periculoasă spre Europa. El avea 21 de ani la momentul respectiv și a declarat că a traversat din Turcia spre insula grecească Lesbos într-o barcă pneumatică.
Beneficiar al politicii migraționiste implementate de Merkel
Fostul cancelar german Angela Merkel a implementat, pentru o vreme, o politică a ușilor deschise în 2015, care a făcut ca țara să primească aproximativ 1,2 milioane de solicitanți de azil în anii următori, inclusiv pe Alshebl.
Măsura a declanșat și reacții devfavorabile în Germania, precum creșterea bruscă în sondaje a partidului de extremă dreapta și anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD), în urma măsurilor luate de Merkel în 2015.
Odată ajuns în Germania, Alshebl a locuit în apropiere de Ostelsheim și a declarat la momentul respectiv că a simțit că „există un singur lucru pe care îl poți face: să te pui rapid pe picioare și să începi să investești rapid în propriul viitor”.
În ultimii șapte ani, el a lucrat în administrația primăriei din Althengstett, într-un oraș vecin. S-a inspirat din experiența sa, a declarat în campania sa, și a făcut din accesul digital la serviciile administrației publice una dintre priorități. Grădinițele cu program flexibil, dar și protecția climei se află, de asemenea, pe agenda sa.
Alshebl, care este membru al Partidului Verzilor și are acum cetățenie germană, a promis în timpul campaniei sale că, odată ales primar, se va muta la Ostelsheim.
foto principală: Ryyan Alshebl/Facebook